Ekots reporter träffar Yazan i Gaza - ett år senare

2:16 min

Under Gazakriget förra sommaren blev en bild på en sexårig pojke, klädd i en hemmagjord skyddsväst gjord av svarta sopsäckar, en symbol som spreds över världen. Ekots reporter Johan-Mathias Sommarström som tog bilden har nu träffat Yazan Hilis igen.

Yazan och hans syskon och kusiner pratar i munnen på varandra. När vi visar bilden på Yazan, som togs under kriget förra året och som spreds i medier och på internet över hela världen, så spricker deras ansikter upp i stora leenden.

När vi möttes för ett år sedan hade familjen precis flytt från Shujaiya, ett av de områden som attackerades hårdast. De sökte skydd på en byggarbetsplats nära havet och journalisthotellen.

Yazan hade knutit en svart sopsäck som en väst runt kroppen för det var journalistkläder, journalister blir inte skjutna sa han. Han fick låna min hjälm och poserade generat.

Nu har de flyttat tillbaka till Shujaiya och börjat reparera sitt hem. Han har sett bilden många gånger säger han, på tv och på datorn.

Hans syskon vill stjäla uppmärksamheten, klänger och klättrar på oss, Yazan lite blyg. Farfar med vitnande hår och mustasch sitter på en plaststol i skuggan och röker. Han skrattar stolt när han berättar att folk brukar komma fram och prata om Yazan, att de sett honom på bild.

– Jag insåg då att den här bilden kommer att gå från Sverige och överallt, säger Yazans farfar.

Yazan själv minns inte så mycket av själva kriget, säger han. Men trots att alla kompisar är runt om honom så erkänner han att han var mycket rädd.

– Jag kommer ihåg raketerna, att de sköt raketer. Jag kommer ihåg när de sköt F-16-raketer, vi vaknade på grund av dem. Ljudet var jättestarkt.

Farfar säger att han är rädd att det blir ett nytt krig men Yazan är inte rädd längre, han sover gott om natten.

För ett år sedan sa Yazan att han ville bli journalist. Kanske har han vuxit ifrån de tankarna, för nu har han ändrat sig.

– Jag ska bli pilot säger han. Pilot eller sheikh.

Jag låter fantasin flöda. Kanske Yazan om 15 år blir den första Gazapilot som så länge någon kan minnas får spaka ett plan upp i friheten.