Fler svenskar vill ta emot flyktingar

1:52 min

Allt fler svenskar vill att Sverige tar emot fler flyktingar, det visar en undersökning som Ipsos har gjort på uppdrag av Dagens Nyheter. Det här är en uppseendeväckande ökning, säger statsvetaren Marie Demker som länge följt flyktingfrågan.

– Förändringen mellan februari och nu är kraftig, säger Marie Demker.

Andelen som tycker att Sverige ska ta emot fler flyktingar har ökat med 18 procentenheter från februari till september i år. Nu vill 44 procent av svenskarna ta emot fler. 30 procent vill ta emot färre flyktingar, och det är en minskning med sex procentenheter sen februari.

Men Marie Demker tror inte att opinionsförändringen beror på just de senaste veckornas flyktingdebatt och exempelvis den uppmärksammade bilden på den drunknade treåringen Alan Kurdi.

– Opinionsförändringar sker inte så snabbt och med den typen av stimuli, säger hon.

Marie Demker tror inte heller att det riktigt handlar om att folk har bytt ståndpunkt. Hon tror snarare att den faktiska flyktingsituationen och den aktiva debatten har gjort att människor mer tydligt tagit ställning.

– Det är framförallt de som har varit mer ambivalenta som har tagit en mer bestämt ståndpunkt. Det är inte så att man ändrar sig på sån här kort sikt. Man har snarare blivit mer bestämd och i det här fallet mot en mer positiv inställning, säger hon.

Om den mer positiva flyktingopinionen kommer att hålla i sig är för tidigt att säga, det krävs fler undersökningar, menar Marie Demker, och huruvida den blir beständig tror hon framförallt att politikerna har makt över.

– Det handlar mycket om politik och organisering. Förmår partier och andra rörelser att ta emot och organisera den välvilja som finns, är människor beredda att gå från attityd till handling och om vi får en politik som visar att detta är en bra väg, säger Marie Demker, statsvetare.