Sexbrottsdömda trafiklärare får jobba kvar

1:49 min

Trafiklärare som begått sexuella ofredanden mot sina elever har kunnat fortsätta jobba efter att de dömts. Det visar P1-programmet Kalibers granskning.

Anna, som egentligen heter något annat, utsattes för några år sedan för ett ofredande av sin trafiklärare.

– Det har väl inte påverkat mig så jättebra. Jag har fortfarande inget körkort, jag vågade inte sätt mig i den sitsen igen. Jag är rädd för att möta honom, säger Anna.

Eftersom körskoleelever befinner sig i en utsatt situation, ensam med sin lärare i en bil, så ställs krav på att trafiklärare har personlig lämplighet för yrket.

Men Kaliber kan i dag berätta att trafiklärare i flera fall de senaste åren har kunnat fortsätta jobba efter att de dömts för ofredande eller sexbrott.

En man kunde jobba vidare i nästan fem år efter att han dömts för sexuellt ofredande av en 14-årig flicka. Annas trafiklärare, som dömdes för ofredande efter att han tvingat till sig en kram och tagit henne på rumpan, kunde också fortsätta jobba som vanligt efter domen.

I ett annat fall tafsade en trafiklärare så grovt på sin elev i bilen att han stoppade handen innanför hennes trosor. Han kunde jobba kvar i över ett år innan han stängdes av.

Stig Brahn är chef för den enhet på Transportstyrelsen som ansvarar för lämplighetsprövningen av trafiklärare.

– Det är helt oacceptabelt. Är man dömd för den typen av brott och dagen eller veckan så kan man sätta sig i en liknande situation, så kan man återupprepa det här brottet, säger Stig Brahn.

En förklaring till att sexbrottsdömda trafiklärare kunnat fortsätta jobba, är att Transportstyrelsen inte blir informerad av domstolarna när en trafiklärare döms för något brott.

– Och vi har egentligen inte system som underlättar den här typen av kontroll heller och att undersöka det manuellt ingår inte som en ordinarie del i tillsynen, säger Stig Brahn.