Svenskt bolag lånar ut pengar för vapenköp

2:30 min

Brasilien köper vapen från bland annat Sydafrika och Israel för miljardbelopp. Lån från ett statligt svenskt bolag gör det möjligt.

Det handlar om det statliga bolaget Svensk Exportkredit som gett lånet i samband med försäljningen av Jas Gripen till Brasilien.

– Generellt sett är jag ingen vän av att skattebetalare går i borgen för vapenexport. Men när Sverige lånar ut pengar till Brasilien för att Brasilien ska kunna köpa vapen från andra länder än Sverige så framstår det hela som lätt obegripligt, säger folkpartisten Allan Widman, ordförande i Försvarsutskottet.

På vilket sätt?

– Det är svårt att se hur detta gynnar svenska intressen och gynnar svenskt försvar och säkerhet.

Svensk Exportkredit ger lån till Brasilien för köpet av 36 Gripenplan. Men det finns också ett annat, mindre lån, på ungefär två miljarder kronor som ska finansiera vapen till planen. Hittills vill Brasilien enligt internationell försvarspress köpa jaktrobotar via ett samarbete med Sydafrika men också från Tyskland. Brasilien vill också köpa precisionsbomber från Israel.

Svensk Exportkredit vill inte kommentera lånen av sekretesskäl. Men näringsminister Mikael Damberg försvarar lånet till vapenköp med att det ingår i en helhet med Gripen i centrum.

– Utifrån kan man konstatera att det är en väldigt viktig affär för Sverige. Nummer två är att Sverige inte tillverkar all den utrustning som Jas kan bära och det är ytterst köparen som måste definiera vilka system som Jas ska bära, säger Mikael Damberg.

Så du har inga problem med om svenska skattebetalare säkrar betalningar mellan exempelvis Brasilien och Israel för en precisionsbomb?

– De här myndigheterna har till uppgift att garantera affärer ekonomiskt som är viktiga för Sverige. Det här är den största svenska exportaffären någonsin.

Men Allan Widman är kritisk.

– Om man blir alltför eftergiven i de här sammanhangen riskerar vi att svenska skattebetalare går i borgen för försvarsindustri i många andra länder. Det är förenat med stora risker.

En känd risk vid försvarsexport är mutor. Frågan är hur Svensk Exportkredit i Stockholm kan kontrollera penningströmmar mellan helt andra länder. Mikael Damberg förutsätter att lånet inte går till mutor:

– Varor och tjänster rör sig över gränser och produkter blir allt mer sammansatta. Men då är det otroligt viktigt att man har ett transparent system och att man är noga med att följa upp de affärer man ändå gör, säger näringsminister Mikael Damberg.