Blodröd måne lockade ut många i natt

0:28 min

Blodmåne och supermåne på samma gång. Det hade astronomer och andra hoppats på i gryningen. Men i Stockholm blev de besvikna, ett molntäcke skymde sikten.

Bildspel - se supermånen i bilder

Tidigt på måndagsmorgonen inträffade en av årets astronomiska höjdpunkter med både en total månförmörkelse och en så kallad supermåne och det på samma gång. Att månen ser så stor ut, beror på att månens bana inte är helt rund och just nu passerar den närmare jorden än annars.

Alexis Brandeke, astronom på Stockholms universitet, hade tagit med sig stativet och kameran med stort teleobjektiv till kajen på Skeppsholmen med utsikt över kungliga slottet. Kameran var riktad mot himlen:

– Det som händer är att jorden skuggar solen sett ifrån månen så att månen blir förmörkad. Den krökta skuggan från jorden vandrar över månen, kan man då se och till slut blir den helt förmörkad. Men tack vare att ljuset ifrån solen sprids i jordens atmosfär, kan det bli rödaktig. Det är ungefär som vid solnedgången, säger Alexis Brandeke.

Men han och de andra som samlats på kajen i Stockholm blev besvikna. Istället blev det en disig gryningshimmel. Bättre gick det för de som var morgonpigga i Nyköping, Malmö och på Västkusten. Göran Sedvall i Åtvidaberg i Östergötland blev inte besviken.

– Det var rätt så magnifikt faktiskt, den var så där blodröd som de hade lovat. Det var spektakulärt, tycker jag, säger han.

Senast både en månförmörkelse och en supermåne inträffade samtidigt var 1982, enligt amerikanska Nasa. Men Alexis Brandeke, astronom på Stockholms universitet var besviken över att knappt se något.

– Det är lite tråkigt men det är sådant man får räkna med när man bor i Stockholm, säger han men säger också att det kommer en ny chans ganska snart.

År 2019 kommer ett nästan lika spektakulärt himlafenomen, säger han.