Finnblicken

Många vill behålla sitt finska efternamn

1:50 min

Många sverigefinländare vill behålla sitt finska efternamn, speciellt om de förlorat det finska språket. Maria Niemi lärde sig aldrig finska eller meänkieli. "Namnet visar min tornedalska tillhörighet", säger hon.

Kommunikatören Maria Niemi bor i Stockholm men är uppvuxen i Kiruna med släkt från finskspråkiga Tornedalen.

– I och med att jag har förlorat språket, har jag ändå namnet som visar min tillhörighet. Det öppnar också upp så att jag kan få kontakt med andra tornedalingar, säger Maria Niemi.

Det finska efternamnet en viktig markör


Märit Frändén, namnforskare vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala, bekräftar bilden av att många sverigefinländare vill behålla sitt finska efternamn. Frändén forskar som bäst i hur utländska efternamn formas av att de används i ett svenskt samhälle och hon har även intervjuat sverigefinländare.

– Mitt intryck är att de här informanterna är rätt förtjusta i sina efternamn. Det gäller inte minst de som är födda i Sverige men som inte har det finska språket med sig. För dem kan det bli en viktig markör att ha det finska efternamnet, som visar att de ändå har en del av Finland i sig.

"Vill hedra mitt ursprung"


När Maria Niemi växte upp i Kiruna var det inte så populärt med finska namn - de betraktades som sämre än svenskspråkiga. Idag har pendeln svängt.   

– Idag är jag superstolt över mitt namn. Jag vill verkligen hedra mitt ursprung och jag känner att jag aldrig skulle kunna gifta bort mitt efternamn.

Trenden med namnbyte bruten? 


Tidigare forskning visar att finska efternamn byttes till svenska i stor omfattning i Tornedalen under 1900-talet. Nu är det andra tider, konstaterar forskaren Märit Frändén.  

– Jag tror att man inte byter bort de finska efternamnen alls på samma sätt. Att man är mer intresserad av att behålla dem.

"Bättre att heta Virtanen än Svensson"


Journalisten Fredrik Virtanen, vars pappa kom som krigsbarn från Finland till Sverige, är nöjd med sitt finska efternamn -trots de stereotypier som namnet framkallar.

– Visst har jag blivit kallad finnpajsare och fått höra lite knivskämt och sånt. Men om man skriver för en tidning som jag gör, är det nog bättre att heta Virtanen än Svensson, så det sticker ut lite, säger Fredrik Virtanen.

 

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Lue lisää toimintatavoistamme.