Finnblicken

Sveriges vanligaste finska efternamn: Niemi, Aho, Laine

Sveriges vanligaste finska efternamn är Niemi, Aho och Laine. I finska namntoppen i Sverige hittar man alltså tornedalska namn, berättar namnforskaren Märit Frändén.

Sveriges vanligaste finskspråkiga efternamn Niemi bärs av 1 477 personer, visar Sisuradios körning av SCB:s statistik.

De fyra vanligaste finska efternamnen i Sverige är alla korta: Niemi, Aho, Lahti och Laine.

De skiljer sig från fyra i topp i Finland då Finlands vanligaste efternamn slutar alla på -nen: Korhonen, Virtanen, Mäkinen, Nieminen.

Fyra i topp tillhör tornedalsskiktet


Märit Frändén är namnforskare vid Institutet för språk- och folkminnen i Uppsala. Hon förklarar skillnaden så här:

– I Sverige finns olika skikt av finska namn. De nordliga tornedalska namnet och så de namn som kommit med sentida invandrare till framför allt Mellansverige, som mer liknar det riksfinska namnskicket. I toppen på er lista syns de tornedalska namnen.

"Folk i söder tror att Niemi är unikt"


Maria Niemi, som bor i Stockholm men är uppvuxen i Kiruna, är en av dem som bär Sveriges vanligaste finkspråkiga efternamn.

– Många som träffar mig här i södra Sverige tror att jag har ett väldigt unikt efternamn men det räcker att ta en titt i telefonkatalogen så märker man att bara namnet 'Maria Niemi' är jättevanligt här i Stockholm.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Lue lisää toimintatavoistamme.