Talibaner intar afghansk stad

1:18 min

I Afghanistan har talibanstyrkor nu tagit kontroll över provinshuvudstaden Kunduz i den norra delen av landet. Det bekräftar landets inrikesministerium nu i kväll. Det är talibanernas största seger sen de störtades av den USA-ledda invasionen 2001.

Tidigare under dagen kom flera rapporter om strider i staden.

– Talibanerna försöker nu blockera vägen till både sjukhus och flygplats, säger Al-Jaziras reporter Abdullah Shahood, som är på plats i den strategiskt viktiga provinshuvudstaden Kunduz.

Det är flera medier som vittnar om att talibanerna har kontroll över flera av de viktigaste delarna av staden.

– De bränner byggnader och letar efter regeringsrepresentanter, säger lokala källor.

Enligt obekräftade uppgifter till nyhetsbyrån Reuters har talibanerna stormat ett fängelse och släppt ut flera hundra islamistiska rebeller.

Striderna har nu pågått i mer än 16 timmar.

Under dagen har den lokala polisen spelat ner talibaneras framgångar och sagt att man har situationen under kontroll och att striderna är isolerade till stadens ytterkanter.

Men nu erkänner alltså också polisen att situationen är långt allvarligare.

Säkerhetsstyrkorna har lovats hjälp från närliggande provinser, men någon förstärkning har inte kommit än.

Enligt försvarsdepartementet har minst 35 talibaner dödats. Också poliser ska ha dödats och kommit till skada. Men om det finns några civila offer är inte känt än.

Afghanska säkerhetstyrkor har länge sagt att det här kan bli det blodigaste året på ett decennium, eftersom de flesta utländska styrkorna nu har dragit sig ur landet, och de afghanska styrkorna därför står ensamma mot talibanerna.