Dubbelt så vanligt med psykoser i Rinkeby

1:53 min

Det är dubbelt så vanligt att personer som bor området kring Järvafältet i Stockholm drabbas av psykos jämfört med resten av länet, visar en studie från Karolinska Institutet i Stockholm.

– Om man jämför med ungefär medel av psykosförekomst i hela Stockholm och jämför med ett område som Rinkeby kan man se att det bor ungefär dubbelt så många personer med psykossjukdom i Rinkeby jämfört med medel i Stockholms län, säger Christina Dalman som är överläkare vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, vid Stockholms läns landsting.

Enligt Christina Dalman gäller den här förhöjda risken att drabbas av psykoser också barn som föds och bor i de här områdena. De löper dubbelt så stor risk att drabbas av en psykos.

Men vad det här beror på vet man inte riktigt.

– En modell är att olika stressfaktorer kan tippa en känslig människa över tröskeln till ett psykosgenombrott - som trauman i samband med migration, att inte ha möjlighet till återhämtning, om man har en stressig arbetsmiljö, att man aldrig kan ta igen sig och att man är orolig för att pengarna ska räcka, säger Chrisina Dalman.

Fahyma Alnabisi kommer från Syrien och jobbar på Tensta konsthall. Hon möter just nu på många syrier som flytt från kriget där. Hon berättar att många mår dåligt - dels av det de upplevt i Syrien, dels av de problem som uppstår när de kommer till Sverige. Exempelvis stressen av att få tag i bostad.

– Man vet inte om lägenhetsägaren kommer idag eller imorgon och säger 'stick härifrån, jag behöver min lägenhet'. Flera arbetsgivare utnyttjar nyanlända - särskilt ungdomarna. De betalar lite pengar och de jobbar långa dagar. Det påverkar också deras psykiska hälsa, säger Fahyma Alnabisi.