Gamla garanteras inte hemspråk på nytt boende

1:33 min

De gamla som tvingas flytta från äldreboendet i Rinkeby kan inte garanteras att få plats på boende som har samma kompetens om deras hemspråk.

Det är fortfarande oklart var de ska ta vägen i mars när de måste flytta ut för att ge plats åt polisen som flyttar in.

Mia Päärni, socialdemokratisk ordförande i Rinkeby-Kista, säger att de gärna vill ha polisen till just det här stället i Rinkeby:

– Det här är ju det ställe där vi kan iordningställa lokaler som är stora nog för det de vill ha där. Så jag tror att det här är rätt väg att gå, även om det naturligtvis är jättepåfrestande för de som bor där i dag. Det är ju också personer som inte bor, i alla fall i genomsnitt, så där jättelänge på ett sådant här boende, säger hon.

– Dessutom vill vi ju ha ett bra och nytt äldreboende i Rinkeby ändå. Så på något sätt så hade det här behövt göras, även om det bara hade varit en upprustning av befintlig fastighet så hade de ju behövt evakueras. Så på något vis är det ju oundvikligt att det händer, fortsätter Mia Päärni.

Både anhöriga och chefen på boendet berättar att de gamla, varav många är dementa, kommer påverkas negativt av en flytt. Det är fortfarande oklart var alla kommer hamna.

Det här boendet har en persisk och en spansk avdelning för de äldre som numer nästan bara minns sitt hemspråk och den kulturen. Hector Riveros mamma bor på avdelningen med spansktalande personal:

– Det är inte alla boende som erbjuder den här tjänsten, alltså spansktalande. De här personerna behöver en kontinuitet. Det är inte bra att byta personal och byta miljö. Snälla, så här kan man inte hålla på, säger han.

Politikern Mia Päärni kan inte lova att hans mamma och de andra boende kommer få sitt språk tillgodosett på ett nytt boende:

– Nej, inte i dagsläget kan jag inte säga att jag är säker på det.

Finns det något argument frånde anhöriga eller personal på boendet som skulle kunna göra att ni överväger att inte flytta de boende?

– Jag har svårt att se det i dagsläget, även om jag såklart har respekt för att det kommer finnas de som är upprörda.