Finurlig idé blev roman i "Boken om märkliga ting"

2:47 min

Han slog igenom världen över med en skakande roman om hur utomjordingar har människofarmer där de föder upp oss för vårt kötts skull. Michel Fabers "Under skinnet" kom år 2000, sen dess har även hans inlevelsefulla skildring av en ung prostituerad i det viktorianska England blivit översatt till svenska, "Sugar" från 2003. Nu har denna holländsk/australisk/skotska författare skrivit en tegelsten om hur livet kan tänkas vara i ett annat solsystem. Jenny Aschenbrenner har läst "Boken om märkliga nya ting".

Som två foster, ihopkrupna med knäna mot varandra, emellan något slags öppning, det kan vara som .. en mun? Kanske.

När Peter för första gången möter invånarna på planeten Oasis letar han desperat efter något ansiktslikt på den plats där ansikten brukar vara placerade i den värld som han kommer ifrån.
Går det att komma nära, lära känna, någon som inte ens verkar ha ögon, att se in i?

Ännu en gång har Michel Faber knåpat ihop en enastående finurlig idé till en roman och tassar i utkanten av genrelitteraturens fantasterier.
"Boken om märkliga nya ting" utspelar sig i en nära framtid då planeten jorden håller på att förgöras av miljökatastrofer, krig och kaos - civilisationernas upplösning när naturresurserna utarmats bortom räddning.

Men ingen vill riktigt erkänna hur illa det är, de enda som agerar är ett privat företag som börjar bygga upp en koloni på en planet vars luft liknar jordens, som har vatten och växter och en levande befolkning.

Dit skickas pastor Peter, en frälst före detta pundare som väljer Jesus i varje sekund för att inte falla tillbaka ner i avgrunden. Hans uppgift är att hålla urinvånarna på gott humör, de har redan funnit Kristus genom en tidigare missionär och vill nu ha Bibelord i utbyte mot all den mat som de levererar till jordlingarna.

Och Peter finner sig, när den första chocken inför de slemmiga och svåridentifierbara fejsen lagt sig, trivas otippat bra bland oasierna, i deras milda och asketiska samvaro, ett dämpande, sövande bolster för en plågad själ.

Allt medan hans fru allt mer desperat försöker få honom att förstå att nere på jorden håller allt på att gå riktigt åt helvete - han besvarar hennes panikslagna mail med förströdda Bibelord.

Det stora skeendet, jordens undergång, händer i marginalen. I fokus den lilla människan med sitt eviga behov av att systematisera sitt existensberättigande. Peter och hans handskrivna små biblehäften, anpassade till oasiernas oförmåga att säga s,r eller t.

Med berättardriv som i en spänningsroman piskar Michel Faber sin läsare genom 600 uppslukande sidor som samtidigt ställer de stora frågorna om vår värld och vår tid. Det är roligt och fiffilurigt, men med den närhet som Faber bygger upp till sina romanfigurer, djupt mänskliga och komplexa, också berörande, tankeväckande. Lätt omruskande - på Oasis möter vi oss själva.

"Boken om märkliga nya ting" av Michel Faber är översatt av Jessica Hallén