Rinkabyfälten kan bli flyktingboende

1:07 min

Rinkaby skjutfält utanför Kristianstad utreds för att bli asylboende med plats för upptill 10 000 personer, uppger Migrationsverket.

– Vi tittar förutsättningslöst på olika möjligheter att ta fram platser i beredskap som vi skulle kunna behöva om det skulle fortsätta komma väldigt många asylsökande till Sverige och våra andra platser inte räcker till, säger Linus Lindqvist, presskommunikatör på Migrationsverket och fortsätter:

– I det här fallet har vi gjort en framställan till Försvarsmakten som har marken om det skulle vara möjligt för oss att platser i beredskap där.

Enligt Migrationsverket har inga beslut fattats ännu.

Om Försvarsmakten säger ja och planerna skulle bli verklighet är planen att använda Rinkaby som en extra resurs i en akut situation om de ordinarie boendeplatserna inte skulle räcka till.

Rinkaby ägs av Försvaret och används sedan lång tid tillbaka för militära övningar så väl på marken som i luften.

Under de senaste åren har Rinkaby även blivit känt för de enorma scoutläger som har ordnats på fältet. Senast 2011 anordnades World Scout Jamboree då över 40 000 scouter från hela världen bodde i tält på fältet.

Men något tältläger är det inte frågan om.

– Det skulle i så fall röra sig om så kallade prefab hus, enkla byggnader, typ modulbyggnader, säger Linus Lindqvist.

Migrationsverket undersöker även möjligheter att bygga i andra delar av landet.

– Vi har ett stort behov av boendeplatser så klart nu när det har kommit så många asylsökande under de senaste månaderna och vi jobbar hela tiden med att få fram nya boendeplatser.