Premiärminister klarar misstroendeomröstning

1:55 min

I Rumänien står premiärminister Victor Ponta åtalad, misstänkt för korruption men i dag klarade han återigen en misstroendeomröstning i landets parlament.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters avstod samtliga ledamöter som ingår i hans regeringskoalition från att rösta för att få honom avsatt.

Men i EU-landet Rumänien växer samtidigt avgångskraven och många menar att landets rykte skadas av att han sitter kvar.

– I väst är Rumänien känt för sin korruption och om då premiärministern själv är korruptionsanklagad så stärks den bilden, säger den politiska analytikern Cristian Parvulescu.

Men Victor Ponta, premiärminister sedan tre år, tänker inte avgå. Timmarna före dagens misstroendeomröstning i parlamentet betonade han i stället på sin Facebooksida hur bra det går för landets ekonomi och att det nu är dags att höja läkarnas och lärarnas löner.

Socialdemokraten Victor Ponta misstänks bland annat för medhjälp till skatteflykt och penningtvätt och anklagelserna mot honom går tillbaka till tiden då han arbetade som jurist. Enligt åtalet ska Ponta ha tagit betalt för tjänster han aldrig utfört, på uppdrag åt sin vän Dan Sova som senare utsågs till minister i Victor Pontas regering.

När misstankarna mot Ponta blev kända uppmanade Rumäniens president, Klaus Iohannis honom att avgå. Iohannis tillhör själv det nationalliberala partiet som nu kräver Victor Pontas avgång och Ponta menar att anklagelserna mot honom är politiskt motiverade. Hans regeringskoalition är i majoritet i parlamentet och det är bara parlamentet som kan avsätta premiärministern.

Kampen mot korruptionen är en högprioriterad fråga i Rumänien och senast i går väcktes åtal mot en parlamentsledamot från det största oppositionspartiet och en tidigare rådgivare åt president Iohannis.

Rumänernas förtroende för sina politiker är mycket lågt och det enda som skulle kunna ändra på det är om en helt ny generation politiker kom till makten säger den politiska analytikern Cristian Parvulescu.