Psykiatrin flaskhals vid rehabilitering av sjukskrivna

1:50 min

Trots ett kostsamt samverkansprojekt finns fortfarande brister som gör att människor kan bli utan professionell hjälp från psykiatrin i flera år

Melinda Törnqvist är arbetsförmedlare i Skövde, och hon larmar nu om att hon inte kan utföra sitt arbete.

– Det fungerar inte. De blir försämrade och backar i sitt sjukdomstillstånd och så går de tillbaka till en sjukskrivning. Det är klart att krävs det medicinering för att man ska kunna bli bättre, så är ett år en väldigt lång tid. 

Tanken är att Arbetsförmedling, Försäkringskassa och vården ska samverka för att på bästa sätt få folk på fötter och i arbete. Men när en part faller ifrån så blir det svårt för Melinda Törnqvist och de andra på Arbetsförmedlingen.

Hundratals personer vittnar för Arbetsförmedlingen att de på grund av bristande stöd från psykiatrin blivit kvar i utanförskap och arbetslöshet. Grundorsaken är den personalbrist som funnits länge.

– Jag kan inte göra mitt jobb då. Personen är inte redo för resan.

Hur många under de tre år som projektet varit har det blivit så för?

Det är ju väldigt många. Vi har  170 personer som vi jobbar med. Så har det ju sett ut hela tiden som vi har jobbat med det här uppdraget. 

I värsta fall kan det handla om år av väntan på hjälp från psykiatrin. Det finns exempel där personer hamnat i ett ingenmansland i fem år. Då blir det svårt att komma tillbaka, konstaterar Melinda Törnqvist.