Rättsprocess mot försvaret om PFAS nära

1:52 min

Det ser ut att bli en rättsprocess mellan de boende i Kallinge utanför Ronneby och Försvarsmakten.

Idag är sista dagen för de som druckit kranvatten med giftet PFAS i att ansluta sig till föreningen som vill stämma försvaret.

Och de senaste veckorna har något hänt, säger Herman Afzelius som är ordförande i PFAS-föreningen i Kallinge.

– Jag är mycket hoppfull, det går knappt att beskriva. Alla jag har träffat har bestämt sig för att det inte är okej att förgifta ett helt samhälle och komma undan utan ansvar. Och så bestämmer de sig på stående fot, säger Herman Afzelius, Kallingebo och ordförande i PFAS-föreningen.

Nära målet
Det saknas nu bara ett par namn innan PFAS-föreningen har de 50 Kallingebor som krävs för att i en rättsprocess utkräva ansvar av Försvarsmakten för giftskandalen i Kallinge.

I minst 25 år har flygflottiljen F17 i Kallinge använt ett brandsläckningsskum där ämnet PFAS ingår. Skummet har gått ner i grundvattnet, in i reningsverket och sen ut i Kallingebornas vattenkranar.

De boende har rejält höga halter av PFAS i kroppen visar de prover som Arbets- och Miljömedicin i Lund tagit.

Ringer i PFAS-telefonen
För att driva en rättsprocess mot försvaret - utan att den ekonomiska risken för de enskilda ska bli för stor - krävs 50 anslutna, säger Herman Afzelius. Plötsligt ringer hans telefon. PFAS-telefonen.

–  Det har faktiskt ringt flera stycken idag. De vill berätta att de skickat in fullmakten eller att de betalat advokatbyrån, säger Herman Afzelius.

PFAS-föreningen kräver ett skadestånd på 50 000 kronor för varje drabbad, årliga och grundliga hälsoundersökningar och en oberoende och långsiktig forskning på ämnet.

Skandal
Försvarsmakten har ersatt Ronneby kommun ekonomiskt för bland annat filterbyte i vattenverket och provtagningar. Men försvaret har hittills inte öppnat för att diskutera ersättningar med Kallingeborna, något Herman Afzelius är kritisk till.

– Det bästa vore om de direkt tog sitt ansvar. Vi som drabbade har bara fått erbjudande om gratis blodprov för att få veta hur mycket gift vi har i kroppen. Det är skandal, säger Herman Afzelius.