Hans Rosling brandtalade på Hela Sverige skramlar-galan i Globen

9:09 min

Professor Hans Roslings använde Globens publik för att visa hur flyktingsituationen ser ut.

Professor Hans Rosling, vars inlägg i debatten om flyktingsituationen delas flitigt på nätet, gick med publikens hjälp igenom var flyktingar från krigets Syrien nu tagits sig i ett nära tio minuter långt anförande. De 12 000 personerna som hade tagit sig dit fick representera Syriens 24 miljoner invånare.

– Ni på främre parketts vänstra sida är de syriska flyktingar som har tagit sig till Europa, 300 000 under de här senaste åren då det bara blivit värre och värre. Det är bara tre procent av det totala antalet flyktingar.

Och bara de tre första raderna fick representera de 80 000 syriska flyktingarna som kommit till Sverige.

Hans Rosling la också stort fokus på den ekonomiska situationen för FN:s flyktingorgan UNHCR, som behöver 25 kronor om dagen per person för att skapa en dräglig situation för de som är på flykt.

– Det skamliga problemet är att de bara har fått tio spänn per flykting och dag, det är ju därför det inte finns skola åt barnen. Man har till och med sista månaden varit tvungna att dra in matransoner.

– Det är dumt, man ska inte lämna unga, frustrerade, hungriga män som skäms för att de inte kan ta hand om sin familjer i en så här kaotisk situation, de kommer bli lätta att rekrytera för de med dem svarta flaggorna.