Uppvidinge

Stor oro i Lindshammar över förfallet glasbruk

4:13 min

Glasbruket i Lindshammar står och förfaller. Men ägarna, som via ett bolag köpte fastigheten för fem kronor förra året, har ingen i byn sett röken av det senast året.

Oron och uppgivenheten i byn är stor. Håkan Johansson bor i Lindshammar:

– Det är fruktansvärt att det inte finns något som helst intresse att göra någonting från någon sida överhuvudtaget, varken från privatpersoner, ägare eller kommun.

Kan du beskriva hur glasbruket ser ut?

– Det ser ju ut som en sämre rivningsfastighet som dessutom förmodligen är farlig. Inte bara ur giftsynpunkt utan det blåser ju ner takplåtar också. Det ser fruktansvärt bedrövligt ut.

Och du har inte sett någon här som varit och gjort något åt det förfallna heller?

– Nej, det har jag aldrig sett.

Det är ett bolag från Skåne som köpte det gamla glasbruket förra året för fem kronor.

Men mannen som företräder bolaget, en man i 30- års åldern,  har inte synts till i Lindshammar det senaste året. Han har inte heller gått att nå via telefon och de som bor i Lindhammar är mycket oroliga över byggnaden som står och förfaller. Ett ansvar som är den nye fastighetsägarens.

Ingen kan heller begripa varför ett bolag från Skåne köper ett gammalt glasbruk på förgiftad mark, så frågetecknen är många.  

Håkan Johansson har också försökt få kommunen att göra något åt glasbruket som han anser är en säkerhetsrisk för folk i det skick det är idag. 

Vad har du fått för besked från kommunen?

– De har undersökt om de kan få tag på ägarna, sedan har det inte hänt så mycket. Man skulle ju kunna tänka sig att kommunen tog ett initiativ kanske och själva klättrade upp på taket och åtminstone tar bort eller slår fast de lösa plåtarna så att det inte utgör en fara för folk, säger Håkan Johansson.