Ny tv-kanal ska vinna Estlands ryska hjärtan

2:56 min

I Estland gjorde den nya ryskspråkiga tv-kanalen Etv+ sina första sändningar under måndagen. Kanalen ska erbjuda den stora rysktalande minoriteten ett fritt och oberoende alternativ till rysk tv. Men redaktionen väntar sig också motreaktioner från Ryssland. Vår korrespondent Thella Johnson rapporterar från en kontroversiell tv-premiär i Tallinn.

Programchefen Darja Saar är klädd i grön klänning och svarta skor med 15-centimeters klackar som smattrar i stentrapporna i tv-huset i Tallinn. Hon ber om ursäkt för att hon är sen. Sändningen av den första morgonshowen i Etv+ har just avslutats. Nu väntar utvärdering och planering av kvällens och morgondagens program.

Den nya estniska ryskspråkiga public service-tv-kanalen ETV+ fick klartecken att sätta igång i somras och har bara haft en dryg månad på sig att bygga lokaler och rekrytera ett hundratal anställda som ska sända tv på ryska i Estland nästan dygnet runt.

– Att man nu satsar på ryskspråkig tv i Estland är ett tecken på att vi har mognat som samhälle, säger Darja Saar, själv uppvuxen i Estland och Kazakhstan när bägge var del av Sovjetunionen. 

– Nu förstår nog både de ryska och estniska regeringarna att vi ryskspråkiga estländare tänker själva och inte bara är till för att manipuleras, säger hon

En satsning på nationell tv för de stora ryskspråkiga minoriteterna i Baltikum har länge ansetts behövas, för att alla ska få rätt till oberoende nyheter på det egna språket och inte vara utlämnade till kremlvänlig kabel-tv från Ryssland. I Estland är en tredjedel av invånarna rysktalande och många i framför allt den äldre generationen talar knappt någon estniska.

Men hittills har alla planer på en egen tv-kanal på ryska ansetts för dyra eller så har de runnit ut i sanden av politiska orsaker.

Raul Rebane är mediekonsult och känd estnisk sportkommentator. Förutom att ha jobbat med Estlands OS-medaljör i diskus Gerd Kanter, har han bland annat har anlitats som medierådgivare åt Estlands regering. På 1990-talet var han programdirektör för Estlands public service-tv. Raul Rebane har flera gånger utrett möjligheterna för en tv-kanal på ryska i Estland. Den första gången var för knappt tio år sedan. Då hade den omstridda flytten av statyn med den ryske bronssoldaten bort från Tallinns centrum utlöst kravaller i staden och det stora glappet mellan ryssar och ester blev tydligt i landet.

– Men då ville inte esterna ha en sån här tv-kanal. Och det hade nog inte heller varit bra, för vid den tiden hade det verkligen kunnat uppfattas som en ren propagandakanal från den estniska statens sida. Idag är det annorlunda, säger Raul Rebane.

Nu hoppas teamet bakom ETV+ få några år på sig att etablera en relation med den estnisk-ryska publiken. I den nästan helt rysktalande stadsdelen Lasnamäe i Tallinn är kanalen efterlängtad.

– Jag brukar titta på både rysk tv och på västerländska kanaler som Euronews. Det är bra att det kommer ännu en informationskälla, anser Gennadyi som är ute på promenad med sin hund.

En äldre dam som väntar på bussen berättar att hon också kommer att titta.

– För mig som inte talar estniska, betyder det äntligen information om det som händer i Estland och här i Tallinn. Annars tittar jag bara på tv från Ryssland, säger hon.

I den yngre generationen ryskspråkiga, som kanalen hoppas ska bli dess verkliga ambassadörer, är Etv+-hypen redan i full gång.

Olga Korneitsik och henes vänner Andrian, Katerina, Vitali, Andrei och Evi brister ut i ett gemensamt gapskratt åt tv-programledarens uppmaning att leta efter estnisk textning med fjärrkontrollen.

De har gemensamt bänkat sig i soffan framför tv:n i Olgas vardagsrum. Alla är ryskspråkiga och jobbar på olika sätt inom kultur och media. De är just den sortens nya ryskspråkiga elit i Estland, som Etv+ hoppas kunna knyta till sig som tittare och även som medverkande i framtida program.

För Olga och hennes vänner är den nya tv-kanalen ett tecken på en ny, kreativ epok för Estlands ryskspråkiga.

– Fram till nu har det bara funnits två korta nyhetsprogram på ryska, inbakade i estnisk tv. Här får vi både underhållning, nyheter, debatter och analys. Det är nytt och fräscht, säger Olga Korneitsik.

Trots Etv+ tydliga fokus just på vardagsfrågor för de estländska ryssarna, snarare än internationell storpolitik, har kanalen nu världens ögon på sig som den första i sitt slag att faktiskt nå sändningsstart. Det i sig är en provokation mot de ryska mer eller mindre statskontrollerade tv-kanaler som hittills nära nog har haft ensamrätt på den rysktalande publiken i Baltikum.

Medierådgivaren Raul Rebane tror att den nya tv-kanalen kommer att få en tuff start i kampen om tittarna. Han hoppas att politikerna ska ge dem en generös startsträcka och inte lägga ner dem så fort tittarsiffrorna sviker.

– Politikerna måste ha tålamod med detta, säger Raul Rebane.

Och de första reaktionerna från öst har inte låtit vänta på sig. Det ryska utrikesministeriet har redan kallat Etv+ för den estniska statens anti-ryska propagandakanal. På ERR, det estniska radio- och tv-bolaget, utgår man från att Ryssland något sätt kommer att försöka förstöra för Etv+, genom cyberattacker mot deras hemsida eller rena försök att bryta sändningarna.

– Jag vet inte vad det är de är rädda för i Ryssland, säger programchefen Darja Saar, men något är det. Och vi räknar med att man kommer att försöka störa ut oss.