Halmstads moské: Homosexualitet ett virus

2:12 min

Ett uttalande om att homosexualitet är ett virus gör att studieförbundet NBV bryter allt samarbete med Halmstads moské. Det är i en föreläsning som hölls i moskén där imamen sagt detta.

Är det rätt att NBV avslutar samarbetet med Halmstads moské?

Studieförbundet har haft ett samarbete med församlingen i lite mer än två år men väljer nu att bryta det på grund av uttalandet. Robert Lychou är verksamhetschef för NBV i Halmstad.

– Den omedelbara reaktionen från min sida är att samarbete med moskén upphör. Står de för dessa åsikter så kan vi som studieförbund inte stötta det på något sätt. Vi kommer inte stödja den verksamhet som bedrivs i moskén, säger Robert Lychou.

Det är i en video på moskéns Youtube-kanal som föreningens imam pratar om barnuppfostran. I klippet som är uppemot en timme långt berättar han om att föräldrar måste se till att ens egna barn har ett bra immunförsvar eftersom enligt honom finns det många virus i samhället. Bland dem menar han att homosexualitet är ett av dem.

Och detta uttalandet gör nu att studieförbundet NBV bryter samarbetet. Robert Lychou säger att föreläsningen som hölls i moskén var i samband med en studiecirkel som moskén anordnade via NBV. Nu känner man att förtroendet för föreningen är skadat.

– Förtroendet är starkt skadat. Vi kan inte dela det som de påstår där de gör skillnad på människor, säger Robert Lychou.

Just denna föreläsningen, ingick den inom NBV?

– Den var som en studiecirkel eftersom de hade föreläsningar i föräldrarutbildning, jag uppskattade ju detta inget vidare när jag fick reda på innehållet, säger Robert Lychou.

P4 Halland har sökt Halmstads moské som inte vill vara med på intervju men säger att de har fullt förtroende för sin imam och att de inte är i behov av ett samarbete med något studieförbund.

De menar också att föreläsningen inte var en studiecirkel. Mer än så vill de inte kommentera. Robert Lychou från NBV vill att moskén tar tillbaka uttalandet.

– Jag har begärt att få träffa imamen i Halmstad moské, men han har inte velat eller kunnat träffas. Så länge han inte förklarar sig eller tar tillbaka sina påståenden så har vi inga intressen av att ha något samarbete med moskén, säger Robert Lychou.