Kommunen kritisk mot homofobiskt uttalande från moské

2:28 min

Halmstads kommun har gett bidrag till hyra åt islamiska barn och kulturföreningens moské i Halmstad sedan ett par år tillbaka, nu reagerar man starkt på imamens uttalande om att homosexualitet är ett virus.

Ett uttalande som gjordes i under en föreläsning i moskén. Lars Püss är moderaternas ordförande för teknik och fritidsnämnden i Halmstad vars förvaltning gett bidrag föreningen.

– Tycker att det är fullständigt oacceptabelt. Det är inte okej att en förening i Sverige har en sådan inställning. Det är sorgligt att man har en sådan människosyn, vi i Sverige vi står inte för detta. Jag känner att detta inte hör hemma i ett modernt samhälle, att kalla homosexualitet för ett virus är befängt, säger Lars Püss (m).

Sedan 2005 har islamiska barn och kulturföreningen i Halmstad fått bidrag från kommunen, dels för att kunna betala hyra för sin lokal och aktivitetsbidrag för ungdomsverksamheter. Totalt har moskén fått uppemot 400 000 kronor i stöd från kommunen mellan åren 2005 och 2014. Inga pengar har betalats ut detta året, bland annat för att moskén enligt kommunen inte lämnat in sin årsredovisning.

Föreläsningen som det hela handlar om och som finns på moskéns youtube kanal är inspelad förra året. Detta uttalandet har, som P4 Halland berättat, gjort att studieförbundet NBV brutit sitt samarbete med moskén. 

P4 Halland har sökt moskén som inte vill kommentera mer än att de har fullt förtroende för sin imam och att de inte har och heller inte behöver samarbete med något studieförbund.

Lars Püss säger att för förvaltningen är moskéns uttalande helt nytt men att förvaltningen hade agerat om man vetat om uttalandet förra året när bidrag för hyra delats ut.

– Skulle de ansöka om bidrag hos oss så hade de behövt bevisa rätt mycket för oss innan vi tar upp det på beaktande. Om de vidhåller den människosynen så är det inte förenligt med vare sig etik och moral eller det regelverk som vi har. Jag har tagit upp detta med förvaltningen, de kände inte till klippet som spelades in för ett år sedan, men de hade agerat om de vetat om det. Vad de hade gjort vet jag inte, men det hade blivit en reaktion, säger Lars Püss (m).