Nu kan Stockholm få kvinnohistoriskt museum

1:45 min

Landets första kvinnohistoriska museum öppnade i Umeå förra året. Nu utreds ett liknande förslag i Stockholm som alltså kan bli nästa stad att slå upp dörrarna till ett kvinnohistoriskt museum.

- Traditionellt är ju ett museum en plats för samlingar och utställningar och det kanske snarare är ett centrum för diskussion som man behöver.

Tanken är att olika sorters verksamhet ska få plats och Ann Charlotte Backlund anser att det för jämställdhetsfrågor behövs ett mer levande arbetssätt som till exempel workshops, debatter och pedagogisk utbildning.

- Man kanske möts av en utställning som är en slags bakgrund men att huvuddelen är en process.

Det är Feministiskt initiativ som har lyft frågan. Deras nya förslag är en omarbetad version av en motion som skrevs av Vänsterpartiet 2012 och som då inte fick gehör. Men Fi har fått majoriteten med sig och förslaget har alltså goda chanser att bli verklighet. Sofia Lundin är gruppledare för Fi i kulturnämnden.

- Vi har förnyat förslaget ochgjort det bättre och jag tror att det är därför det har hamnat hos förvaltningen på ett helt annat sätt. Jag tycker att det är en prioriterad fråga och det är på tiden att någon satsar på det här.

Men oppositionens Johan Nilsson, ledamot i nämnden för moderaterna, tycker inte att en särskild satsning på området behövs, vare sig det rör sig om ett traditionellt museum eller ett centrum.

- Det finns bara en viss mängd pengar att tillgå till kulturverksamhet i Stockholm. Vill man inrätta någonting nytt så måste man antagligen prioritera bort någonting annat och den bortprioriteringen är inte jag beredd att göra. Om den rödgrönrosa majoriteten är beredd att göra det, återstår att se men kommer de överens kommer det sannolikt kunna bli på det viset.