Pressmeddelande 2015-10-01

Prix Europa Lifetime Achievement Award tilldelas Rolf Stengård

5:22 min

Rolf Stengård, Ekots tidigare chef för undersökande journalistik, hedras med det mycket ärofyllda priset Lifetime Achievement Award of Prix Europa. Utmärkelsen har tidigare tilldelats bland andra BBC-legenden sir David Attenborough. Priset kommer att delas ut på Prix Europa i Berlin 23 oktober.

– Den undersökande journalistiken kommer att bli allt viktigare i det nya medielandskapet. Sociala medier fylls av opinioner, åsikter och tyckanden, men någon måste ta reda på hur det faktiskt förhåller sig, någon måste presentera fakta, professionellt inhämtad och sorterad. Det har alltid varit min mission inom journalistiken, säger Rolf Stengård.

Prix Europas Festival Director Susanne Hoffmann säger följande om utnämningen: 

”Prix Europa vill med detta pris understryka nödvändigheten av undersökande journalistik samt ansvaret och vikten av Public Service-radio för våra demokratiska samhällen.”

– Som vd på Sveriges Radio är jag oerhört stolt över att Rolf premieras på detta vis. Jag har själv jobbat nära honom under min tid på Ekot och det finns få personer som brinner för den undersökande journalistiken på samma sätt som vad Rolf gör. Han har dessutom helt prestigelöst stått i bakgrunden och lärt upp yngre förmågor så att de i sin tur kan ge publiken världsavslöjanden. Sveriges Radio har under de senaste åren vunnit ett antal riktigt stora priser för vår undersökande journalistik. Givetvis beror detta på väldigt duktiga reportrar men Rolf har en avgörande del i dessa framgångar, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Om Prix Europa Lifetime Achievement Award
Varje år prisas en framträdande personlighet i det europeiska medielandskapet med Prix Europa Lifetime Achievement Award. Priset har tidigare gått till framstående personer som BBC-legenden sir David Attenborough och Ingolf Gabold, den kreativa hjärnan bakom ett stort antal prisvinnande danska tv-serier som ”Borgen” och ”The Killing”. Priset kommer att delas ut 23 oktober i det anrika Haus des Rundfunks i Berlin.

Mer info här: http://prixeuropa.eu/press/materials-for-press-use

Pressbild:
Rolf Stengård. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3584365_3000_2000.jpg
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3584366_3000_1999.jpg
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3584368_2048_1152.jpg 
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3584370_3000_1999.jpg


För mer information och intervjuer, vänligen kontakta:
Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-70 25 00

Annika Erichsen, Prix Europa Press Office
press@prixeuropa.eu
+49-30-97 993 10 913


Sveriges Radios presswebb: sverigesradio.se/press