Ekots korrespondent om ryska attacken

1:46 min

Ryska stridsplan har attackerat områden norr om Homs i Syrien. Attackerna kom bara några timmar efter att ryska dumans överhus gav klartecken för Ryssland att intervenera militärt i Syrien. Den ryske presidenten Vladimir Putin sa nyss i tv att insatsen enbart handlar om flygattacker.

– För det första stöttas den syriska armén i sin lagliga kamp mot terrorgrupperna, för det andra kommer vår insats enbart vara i luften, inte med marktrupper och för det tredje stödet är tidsbegränsat, sa den ryske presidenten Vladimir Putin i rysk tv i eftermiddag.

Han sa också att den syriske presidenten Bashar al Assad är redo för en dialog och en politisk kompromiss om hur makten ska fördelas i ett framtida Syrien.

De ryska flygattackerna offentliggjordes först från USA, som meddelats i förväg av Ryssland. Men här i Moskva dröjde det innan det ryska försvarsministeriet till slut officiellt bekräftade det som kallades för precisionsattacker mot terroristfästen norr om staden Homs:

"Nu nyheterna från senaste minuten, våra flyg har attackerat mål i Syrien", hette det i Rossija24 nu på eftermiddagen.

Större delen av dagen fokuserades istället på beslutet i ryska dumans överhus att tillåta en rysk militär intervention utomlands och följdes av en rad positiva uttalanden om varför detta är ett nödvändigt ryskt beslut.

Det är första gången sedan Sovjetunionen gick in i Afghanistan som rysk militär ingriper i ett land utanför den forna Sovjetsfären. Bland oberoende ryska bedömare finns kritik om vad detta kan innebära långsiktigt för Ryssland med parallellen till Afghanistaninsatsen, som skulle ta ett halvår, men tog tio år.

Den ryska opinionen är starkt emot att sända ryska soldater till Syrien för markstrider.