Föräldrar i Sölvesborg får kravbrev

2:26 min

Hälften av Sölvesborgs föräldrar har betalat in fel avgift för förskola och fritids. Därför skickar kommunen nu för första gången kravbrev till över 300 föräldrar.

– Vi kommer att fakturera 750 000 kronor och det är ju mycket pengar, men vi kommer också att betala tillbaka 250 000 kronor till dem som betalat för mycket, säger Joachim Fryklund Skol-IT-ansvarig i Sölvesborgs kommun.

Vad är det högsta ni kommer att kräva tillbaka?

– 16 000 kronor.

Hur kan det bli så?

– Man kanske har varit studerande när man ansökte om barnomsorgen och sen började man jobba och glömde att ändra detta i våra system, säger Joachim Fryklund.

Avgiften för barnomsorg, alltså avgift för förskola och fritids, baseras på hur mycket båda föräldrarna tjänar tillsammans. Men man behöver aldrig betala mer än en avgift baserad på maxtaxa där högsta gemensamma inkomst blir ungefär 42 000 kronor.

Andra Blekingekommuner gör så
I Karlskrona, Ronneby och Karlshamn har man kontrollerat avgifterna mot Skatteverket i flera år nu.

I Sölvesborgs gör man det nu för första gången i år. Olofströms kommun har precis beslutat att införa avgiftskontroll.

– Vi ser att många inkomstuppgifter är väldigt gamla. Vi har ju jagat folk med påminnelser och sånt, men nu går vi lite mer grundligt till väga, säger Lars-Olof Ludvigsson, utbildningschef i Olofströms kommun.

I alla Blekinges kommuner som nu har systemet ser man att det är fler som betalat för lite än tvärtom. Korrekt avgift för barnomsorg blir ett välkommet tillskott i kommunkassan.

Går in i kommunens svarta hål
– Vår förvaltning har ett besparingskrav på 4,9 miljoner kronor så det är det svarta hålet som kommer att behöva fyllas ut, säger Lars-Olof Ludvigsson.