Nobelbergets flyktingboende stänger imorgon

1:55 min

Flyktingenheten vid Nobelberget i Sickla i Nacka kommer att stänga på fredag. Refugees Welcome Stockholm har inte tillräckligt med pengar för att hålla verksamheten öppen för de nära 400 flyktingar som bor där.

P4 Stockholm har tidigare rapporterat om Nobelberget och nattklubben som blivit ett akut flyktingboende i Södra Sickla. Flyktingarna erbjuds där mat och tak över huvudet och juridisk rådgivning. Personalen arbetar frivilligt.

Men driftsansvarige Aron Heinemann, från Refugees Welcome Stockholm, säger att det inte går längre. 400 personer kräver, mat husrum och det är en stor mängd sängkläder som skickas till tvätt, sammantaget blir det cirka 100 000 kronor om dagen.

- Om vi inte får hjälp kommer det här inte att vara hållbart. Vi klarar oss ett tag till på frivilliga donationer. Men vi kommer att behöva stänga boendet och när det ska ske det vet vi inte. Massor av tjänster går inte att få gratis. Vi har exempelvis en städfirma och vaktpersonal som jobbar nästan dygnet runt, säger Aaron Heinemann.

Många av dem som kommer hit är transitflyktingar som är på väg till ett Norge eller Finland. Staten har inget ansvar för transitflyktingarna eftersom de inte söker asyl och transitflyktingarna är då här olagligt. Men Aron Heinemann säger att regeringen måste tänka om, transitflyktingarna kan inte hamna på gatan.

- Man måste göra något nu. Man måste utse en krisorganisation och en samordnare som tar fram resurser. Sedan får man titta på hur man ska lösa det här på sikt. Jag tycker att det är regeringens ansvar att ordna upp det här med transitflyktingar och de ska tas hand om av Migrationsverket för många av dem blir ju sedan asylsökande.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att regeringen i dag torsdag ska ta beslut om mer pengar till organisationerna.

- Staten ska ta beslut om 10 miljoner kronor som ska till organisationerna. Vi har också haft möte med organisationerna om hur vi ska kunna möta dem framöver.

Men regeringen har i nuläget inga planer på att ändra lagen för transitflyktingarna. Utan man ser gärna att organisationerna tar hand om dem.

- Det är tillåtet att resa in i Sverige som flykting men då måste du söka asyl, säger han.