Ekonomiekot firar 30 år

17 min

För 30 år sedan sändes Ekonomiekot för första gången. Vi blickar tillbaka på starten och jämför ekonomirapporteringen i radio då med hur det är i dag.

Hör reportaget om de första 30 åren här

Under 70-talet utvecklades ekonomijournalistiken snabbt i Sverige, bland annat som en följd av ett ökat aktieintresse. I Sveriges Radio fanns Ekonomiska klubben, men många tyckte att det var ett program för de mest insatta.

Dåvarande radiochefen Ove Joansson ansåg att det var dags för något nytt i radion och att det var dags att ta upp konkurrensen med de satsningar som gjordes på de stora tidningsredaktionerna.

Första programmet sändes den 30 september 1985, tio minuter på kvällen. Henric Borgström, Martin Haag och Leif Söderström var de första reportrarna som gjorde programmet.

Enligt Henric Borgström fanns nu möjligheten att göra lite längre radiointervjuer av makthavare och att bättre spegla näringslivets investeringar och företagsnedläggningar, bland annat genom företagsbesök.

Men han konstaterar att mycket har hänt sedan starten. Konkurrensen mellan medierna är hårdare i dag och tempot i rapporteringen betydligt snabbare jämfört med hur det var 1985.