Abbas hotar med att bryta avtal med Israel

1:34 min

I dag har den palestinska flaggan för första gången hissats utanför FN-högkvarteret i New York och i ett tal inför generalförsamlingen har den palestinske presidenten Mahmoud Abbas hotat med att bryta avtal med Israel.

– Vi kan inte fortsätta vara bundna av dessa överenskommelser vi har slutit med Israel och Israel måste ta sitt fulla ansvar som ockupationsmakt, sa Mahmoud Abbas inför FN:s generalförsamling.

Han listade israeliska avsteg från avtalen och deklarerade att så länge Israel fortsätter att bygga ut bosättningar och inte släpper palestinska fångar så har palestinierna bara ett val.

Vi kommer inte vara de enda som håller dessa överenskommelser, när Israel ständigt bryter dem, sa Abbas.

Inför hans tal i FN hade det talats om att han skulle släppa en politisk bomb, analytiker försöker nu tolka talet och diskuterar vilka avtal han hänvisar till och vad Abbas ord egentligen förändrar i praktiken om den palestinska myndigheten inte tar steget att säga upp säkerhetssamarbetet och annan koordination med Israel.

Staben hos Israels premiärminister Benjamin Netanyahu beskrev den palestinske presidentens tal som svekfullt och att det uppmuntrar till uppvigling och laglöshet i Mellanöstern.

Den palestinska rörelsen Hamas kallar talet känslomässigt och Hamas talesman sa att talet kommer att dömas utifrån hur långt tid det verkligen tar för Abbas att genomföra att avsluta avtalen med Israel, skriver nyhetsbyrån AFP.