Wallström gör nytt försök att resa till Israel

1:58 min

I höst planerar Sveriges utrikesminister Margot Wallström en resa till Israel efter att tidigare i år inte ha varit välkommen, men själv sa hon att det handlade om kalenderskäl. Men nu görs ett nytt försök, berättar hon för Ekot.  

– Vi håller på fortfarande med att titta på lämpliga datum för det. Vi har också tittat på om vi skulle åka kanske med ett par kollegor som vi har diskuterat det med så det handlar bara om att få ihop datum och lämpligt reseschema.

Vad menar du med kollegor?

– Ja, mina utrikeministerskollegor. Vi har ju börjat så att vi ibland åker flera stycken gemensamt på besök så att det har gjort det ännu krångligare att hitta datum men jag hoppas så snart som möjligt.

Är du välkommen?

- Ja, det utgår jag ifrån att jag ska vara välkommen och att det handlar om att vi vill ha så många bra möten som möjligt på hög nivå.

Utrikesminister Margot Wallström säger till Ekot att hon vill göra resan nu under hösten och det ska alltså ske tillsammans med ett par andra utrikesministrar från EU-länder.

Men enligt uppgift till Ekot från både svenska och israeliska källor kommer det inte att bli någon resa. Och fortfarande är det den svenska regeringens erkännande av Palestina som är orsaken till de djupfrysta relationerna mellan Sverige och Israel.

Efter regeringsförklaringen för ett år sedan med det svenska erkännandet av Palestina har den svenska regeringen försökt få med sig andra EU-länder på den svenska linjen.

Som det framgår av intervjun med Margot Wallström pågår försöken fortfarande nu genom att söka andra utrikesministrar som sällskap till Margot Wallström i samband med en Israelresa.

Under det pågående FN-mötet i New York har också statsminister Stefan Löfven enligt vad Ekot erfar försökt få ett möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu men försöket misslyckades.

Enligt samma källa är det heller inte aktuellt med något besök av den svenska utrikesministern i Israel.

Israels ambassadör i Stockholm säger också per mejl till Ekot att han inte har någon information eller vetskap angående en resa för utrikesministern.