#Flyktvägen

Svårt att hitta boende till flyktingar på Sicilien

2:48 min

På Sicilien i Italien är det just nu en extremt pressad situation när det gäller att hitta tak över huvudet till alla människor som kommer över Medelhavet från krig och svåra förhållanden. Över 130 000 människor har kommit i år till Italien på sin väg till Europa. 

Sveriges Radio fortsätter serien i dag med flyktvägen.

Baturu kom till Sicilien häromdagen från Gambia i Afrika och han beskriver en extrem brutalitet på flyktvägen. I Libyen blev han svårt misshandlad och sedan placerad på en båt till Europa. Baturu heter egentligen något annat.

– Innan du dör får du en chans, du ska åka med båten som går härifrån, sa de som höll honom inlåst.

På flyktvägen från Gambia till Europa blev Baturu instängd i Libyen och misshandlad under fyra månader, berättar han. Baturu vet inte hur han kom ombord, han trodde redan att han var död.

Men han började se människor som han kände igen runtomkring sig och vaknade helt upp när ett holländskt fartyg kom som räddning. Det var då han insåg att han var ute på havet.

På Sicilien har han träffat läkare, men har svårt att gå och kan knappt se på ett öga. Hela kroppen smärtar.

Baturu står i ösregnet utanför ett mottagningscenter i Syrakusa. Överallt berättar människor jag möter om ett fullständigt inferno i Libyen där många flyktingbåtar utgår ifrån. Räddningsfartyg kommer dagligen till hamnar nu på Sicilien med människor.

Guiseppe Sindona arbetar på en myndighet i Syrakusa som försöker fördela människor mellan olika mottagningar. Han är extremt pressad, pratar hela tiden i telefonen och med anställda som kommer in.

– Det är en overklig situation. Det finns inte tillräckligt med platser, säger han.

I hamnen i Augusta sov nästan 700 människor i ett provisoriskt tältläger i kraftigt regnoväder under natten. Det är ett permanent akutläge.

– Jag har en dröm om att fartyg och flygplan från andra europeiska länder hjälper oss att transportera människor härifrån, en dröm om att fler länder ska delta i det första mottagandet, säger Guiseppe Sindona.

Nu har han problem med att hitta platser åt 50 kvinnor som behöver extra skydd.

– Kan du ordna ett svenskt flygplan som kan ta dem direkt till Sverige? undrar han uppgivet.

Guiseppe Sindona säger att de också skulle behöva hjälp med fler läkare och frivilligarbetare till hamnarna för människor här på Sicilien arbetar jämt och är helt utmattade.