Resejättar stoppar elefantridning

2:14 min

De tre största charterarrangörerna i Sverige har enats om att sluta sälja och marknadsföra elefantridning och djurshower på sina resmål.

Det av hänsyn till djuren som uppges ofta misshandlas under träningen för att kunna användas som riddjur.

Djurrättsorganisationer har länge försökt uppmärksamma baksidorna med utflykterna där träningen av djuren ofta är förenad med lidande samtidigt som bestånden hotas i det vilda.

Elisabeth Tjärnström från World Animal Protection har varit med och drivit på utvecklingen till att de tre största charterarrangörerna i Sverige, Ving, Fritidsresor och Apollo, slutar med marknadsföring och försäljning av djurshower och elefantridning på sina resmål.

– De har nu antingen redan tagit bort all elefantridning och alla sådana utflykter eller kommer påbörja en utfasning av de här utflykterna. Det kommer förhoppningsvis även ge ringar på vattnet till övriga reseföretag, säger hon.

Men vad innebär det för djuren – vad är det för mörk baksida du talar om?

– Elefanter vet man genomgår en systematisk nedbrytningsprocess. Man tar ungar antingen från det vilda eller så föder man upp dem i fångenskap. Men eftersom elefanter är vilda djur så är de väldigt svåra att träna med positiva metoder.

– Det man gör är att man utsätter dem för olika typer av rädsla och smärta för att de ska bli rädda för människor, säger Elisabeth Tjärnström.

World Animal Protection menar att den här aktiviteten hotar elefanterna i det vilda, men det måste väl vara väldigt marginellt jämfört med betydelsen av tjuvskyttar och av att miljö försvinner?

– Nej, det är också en del av den mörka sanningen. De här olika industrierna är tätt sammankopplade. Bland annat är det i Thailand lagligt att sälja elfenben från elefanter i fångenskap. Det gör att mycket elfenben från Sydafrika exempelvis skickas till Thailand och sedan blandas ihop med de lagliga elfenbenen. Så det spär på den illegala marknaden av elfenben och hotar elefanter inte bara i Asien utan även i Afrika, säger Elisabeth Tjärnström från World Animal Protection.