Landskrona

Drottningens kamp mot narkotikan

4:52 min

Drottning Silvia höll idag invigningstalet på Landskrona teater på den nationella konferensen mot narkotika som hålls i Landskrona.

Torsdag och fredag arrangeras en nationell konferens mot narkotika för ett par hundra deltagare i Landskrona. Detta är en i raden av många konferenser, som nu siktar på att bli årligt återkommande runt om i landet.

Vad hoppas drottningen att just de här dagarna i Landskrona ska resultera i?

– Jag är väldigt glad att vara här och följa den här diskussionen som alla vet är en stor uppförsbacke. Många röster talar för en legalisering av droger, man är naturligtvis väldigt orolig för det och tänker mest på barnen och deras familjer och alla tragedier som naturligtvis följer. De här konferenserna är väldigt viktiga, så att man för det första känner en kraft och energi och inte ger upp, de som arbetar med droger och mot drogmissbruk.  

Genom prevention, i humanitärt arbete, vill drottningen göra ungdomar starka så att de kan säga nej till droger och välja ett bra liv.

Hur har drottningen själv hanterat den oro man kan känna som mamma, att ens egna barn ska börja med droger?

– Drogerna finns så nära, det är självklart att föräldrar är oroliga, det är man själv också. Men det gäller att ha en dialog med barnen. Det är kanske många barn som inte har en vuxen i närheten att tala med och få stöd från, säger drottningen och förespråkar ett mentorprogram där en utbildad neutral person kan stötta.

Vad vill drottningen säga till de människor som har fastnat i ett drogberoende?

– Att de måste få hjälp. Man ska inte vara rädd för att be om hjälp. Det finns hjälp att få, det ska man verkligen be om, fortsätter drottning Silvia.

Drottning Silvia besöker även ensamkommande barn på ett boende i Koppargården under torsdagseftermiddagen. En syrisk kvinna kom till teatern med sitt barn för att överräcka en blombukett till drottningen som tack för kungahusets ställningstagande i flyktingdebatten.

I övrigt saknades flaggviftare och Landskronabor i massor, men lokala folkmusikbandet Trinity spelade utanför teatern. Enligt staden har drottningbesöket arrangerats enligt direktiv från hovet, men enligt hovet ges inga sådana direktiv.