Norrköping

Fyra åtalas för grov våldtäkt på Bråvalla

Fyra män åtalas idag för att tillsammans ha våldtagit en kvinna på festivalområdets camping under Bråvallafestivalen i Norrköping förra året.  

De fyra männen, som nu åtalas för grov våldtäkt, är mellan 22 och 27 år gamla och kommer alla från södra Sverige. De greps och satt anhållna en kortare tid i slutet av förra året, men åtalas först nu.

De grova övergreppen ska ha begåtts i en husvagn på festivalområdets camping förra sommaren. I husvagnen fanns de fyra männen och kvinnan, som ska ha legat utslagen på en brits.

Enligt åklagaren utnyttjade männen det faktum att hon på grund av berusning och trötthet befann sig i en särskilt utsatt situation. 

De ska, enligt åtalet, både ha haft samlag med henne och utsatt henne för en rad andra sexuella handlingar som är jämförbara med samlag. Dessutom filmades och fotograferades övergreppen.

I stämningsansökan som lämnades in till Norrköpings tingsrätt idag står det att de fyra männen begick gärningarna med uppsåt och att de ska dömas för medgärningsmannaskap i varandras gärningar.

Åklagaren skriver också att gärningarna ska bedömas som grova, eftersom flera gärningsmän agerat tillsammans och även har fotograferat och filmat händelserna.

De fyra har alla erkänt delar av händelsförloppet men förnekar brott. 

Flera vittnen har förhörts och bland bevisningen som anförs i åtalet finns bland annat foton och filmsekvenser.