Flyktingkrisen kan få britter att rösta nej till EU

2:00 min

I Storbritannien visar nya opinionsundersökningar att flyktingar och invandring nu är den fråga som oroar britterna mest. Och att den oron kan leda till att landet lämnar EU.

Vår korrespondent Staffan Sonning har besökt en av de organisationer som tar emot flyktingar, främst från Afrika, som har lyckats ta sig in via färjor eller genom tunneln under Engelska kanalen.

– De måste känna sig säkra, de måste känna att de hör hemma här och de måste känna att de har en framtid, säger Jessica Maddocks som jobbar för organisationen KRAN, som hjälper ungdomar och barn i flyktingströmmen till Storbritannien.

Storbritannien har ett av Europas strängaste regelverk för flyktingar.

Ändå är landet drömmen för många, särskilt från Afrika. Det finns sedan länge ett flyktingläger i Calais i Frankrike där tusentals flyktingar sitter och väntar på att lyckas klänga sig fast på en lastbil eller under ett tåg för att ta sig över Engelska kanalen. Jessica Maddox och hennes medarbetare arbetar just nu med barn och ungdomar från Eritrea.

– Sedan bilden på den lille döde pojken på stranden i Turkiet publicerades har intresset för att hjälpa till som volontärer och annat växt enormt, säger Jessica Maddox.

Men som i många andra länder verkar flyktingfrågan polarisera Storbritannien.

En opinionsundersökning som publicerades i går visar att en majoritet, 56 procent av britterna, anser att flyktingar och invandring är den viktigaste frågan i landet.

Dessutom har flera opinionsundersökningar publicerats som visar att en majoritet av britterna tänker rösta för att landet ska lämna EU i den folkomröstning som ska anordnas senast om två år. Och en anledning till omsvängningen i opinionen är flyktingkaoset i Europa, enligt undersökningarna.

Premiärminister David Cameron sa i en intervju i den amerikanska affärstidningen Wall Street Journal i veckan att flyktingfrågan "komplicerar" arbetet med att hålla Storbritannien kvar i EU.