Supportrar protesterar mot dyra Premier League-biljetter

Supportrar från samtliga engelska fotbollslag och tio Championship-klubbar kommer att genomföra en gemensam protest mot de dyra biljettpriserna i samband med matcher i helgen. 

De engelska fotbollssupportrarna har tröttnat på höga biljettpriser och protesterar igen inför helgens matcher. 

– Om en person går på alla matcher i ligan (38), plus matcher i de båda engelska cuperna som finns och kanske 15 matcher i Champions League. Samt följer med på vissa träningsmatcher i andra länder på försäsongen. För en sådan person kan hela den kakan sluta på uppemot 200 000 kronor inklusive resor, säger Radiosportens Stefan Elofsson. 

Högsta priserna i världen 

Snittpriserna ligger i dag på motsvarande 683 svenska kronor och är i och med det de dyraste i världen. Supportrarna kräver ett maxpris på 250 kronor för bortabiljetter. 

– Priserna stoppar många fans från att se livefotboll, säger Kevin Miles som är ordförande för den engelska supporterunionen (FSF), till BBC

Men Premier League säger till BBC att prisjämförelsen med andra ligor är orättvis eftersom den fokuserar på de dyraste biljetterna. Och mest troligen kommer inte protesterna därför inte att ge någonting, tror Stefan Elofsson. 

– Inget alls skulle jag vilja säga, eller väldigt lite. Det är därför de får fortsätta ta till sådana här protestmetoder, säger radiosportens Stefan Elofsson som har bra koll på engelsk fotboll.

Priset har ökat med åren

Förra året rapporterade BBC att det genomsnittliga priset på biljetterna till fotbollsmatcher i Premier League har ökat med 15 procent sedan 2011. 

– Det eftersom att den engelska ligan är så vansinnigt populär både i England men också i resten av världen, säger Stefan Elofsson och fortsätter: 

– Därför så har priserna helt och hållet rättat sig efter marknadskrafterna och det har inte funnits någon vilja att dämpa det på något sätt. Och därför har det bara höjts allt mer, säger han. 

Stora skillnader med övriga fotbollsvärlden

I Sverige kan du gå på toppmatch i Allsvenskan för ett par hundra kronor, något du inte kommer långt på i England. 

– För de pengarna kommer du inte in på en enda match där inom högsta ligan, säger Stefan Elofsson. 

Men även här och i resten av världen har priserna ökat sedan 90-talet. Det här tror Radiosportens Stefan Elofsson beror på att fotboll har blivit en del av populärkulturen med intressen från flera olika håll. 

– Vilket har gjort att priser i alla avseenden har gått upp. Men det har gått upp olika mycket på olika ställen, och allra mest i England, säger han.