Daglig verksamhet en förlustaffär

1:33 min

Många funktionshindrade går back på att arbeta i daglig verksamhet. Omkostnaderna är ofta större än de 53 kronor per dag som de som arbetar i daglig verksamhet i Göteborg får i ersättning.

- Det är skamligt. Vi lever i Sverige, ett välfärdssamhälle, och det är plus minus noll, en del gånger minus, säger Emily Gunnarsson som är samordnare i Riksföreningen Grunden.

Hon har sin dagliga verksamhet i Riksorganisationen Grunden i Sverige och i sitt arbete där har hon kartlagt hur den dagliga verksamheten och ersättningen för den ser ut i Västra Götalandregionen. Några kommuner har noll kronor i ersättning, 53 kronor per dag är en relativt hög ersättning.

- Men Svenljunga är bäst för de har 64 kronor om dagen, säger Emily Gunnarsson. Vi på Riksföreningen Grunden Sverige försöker få till att habiliteringsersättningen ska vara lika stor som en dagens lunch på till typ 72 kronor så att man kan äta sig mätt på dagen.

Precis som många andra funktionshindrade hamnade Emily Gunnarsson mellan stolarna för ett tag sedan när försäkringskassan bedömde att hon kunde arbeta, stick i stäv med arbetsförmedlingens bedömning. Istället tvingades hon under några månader leva på socialbidrag, en ersättning som gjorde att hon hade ännu svårare än vanligt att gå runt ekonomiskt. Men det är något som är en prioriterad fråga i riksdagen enligt socialdemokraten Mikael Dahlqvist som är ledamot i socialutskottet med ansvar för funktionshinderpolitiken.

- Att arbetsförmedlingen ska fungera och speciellt för grupper som har särskilt behov av arbetsförmedlingen är en viktig fråga för oss, säger han. Vår prioriterade fråga är jobb och det gäller ju alla människor.

Hur snart kan vi se en förändring?

- Vi har fått direktiv redan nu, arbetsförmedlingen, men det är ju en stor myndighet så det kan ta tid, men jag skulle hoppas på inom ett till två år max.