Otrohetens konsekvenser när The Affair fortsätter

2:21 min

Nu kommer säsong 2 av TV-serien "The Affair" på HBO Nordic. Tolv nya avsnitt om den vänstrande fyrabarnspappan och författaren Noah Solloway och hans likaledes gifta servitris och musa Alison. För idé och manus står även denna gång Sarah Treem och Hagai Levi. En kreativ duo med succéer som In Treatment och House of Cards på meritlistan. Nina Asarnoj har sett starten på säsong 2 av "The Affair".

Om säsong ett av "The Affair" var en pulserande och kroppslig serie av tillbakahållen och utlevd åtrå i ett litet idylliskt samhälle vid havet, så är säsong två det brutala uppvaknandet i den gråa staden New York. Man skulle kunna kalla fortsättningen: en studie i otrohetens konsekvenser. Eller helt enkelt bara skilsmässans smutsiga dramaturgi.

Men författaren och läraren Noah har inspirerats av sommarens affär och vaknat upp ur sin medelklassiga, medelmåttiga sömn. Han har liksom kommit ut som sitt sanna, egoistiska och lite mer brutala jag. Hans exfru Helen känner inte igen honom, men passionen har fungerat som rena skrivar-afrodisiakan och hans förläggare jublar.

I första säsongen växlade berättarperspektivet mellan Noah och hans passion Alison. Nu får även frun Helen sin egen berättelse. Hon spelar den bedragna hustrun och stolta rikemansdottern med sårbar precision. Och det är ingen slump att både Dominic West som spelar Noah var nominerad, och Ruth Wilson som spelar Alison, vann, en Golden Globe för bästa kvinnliga skådespelare tidigare i år.

"The Affair" är framför allt en berättelse om väldigt priviligierade människor i Woody Allen-inspirerad New York-miljö. Men tack vare Alison, hennes exman och hans familj och deras kamp för ekonomisk överlevnad i en liten kuststad så blir berättelsen större.

Jag följde första säsongen av "The Affair" med feberaktigt intresse och kommer definitivt att fortsätta titta på säsong två. Men det gråa uppvaknandet och passionens konsekvenser sätter nu stopp för verklighetsflykten även för mig som tittare. Men den läxan tar jag gärna.