300 000 ihjälskjutna i USA på tio år

2:24 min

I den lilla staden Roseburg i Oregon har invånarna nu vaknat upp efter gårdagens skottdåd där en gärningsman dödade nio personer i en skola innan han själv sköts ihjäl av polis. Samtidigt böljar debatten än en gång om det amerikanska vapenvåld som på de senaste tio åren skördat över 300 000 offer.

Hittills har inte mycket framkommit om 26-åringen som sköt, men pappan till en av de överlevande berättar för CNN om hur gärningsmannen gick till väga.

– Är du kristen? frågade han. Om du är kristen ställ dig upp. Sedan sa han bra, eftersom du är kristen kommer du att möta Gud om ungefär en sekund. Sedan sköt han ihjäl dem, berättar pappan.

Tio döda och tre skadade blev facit för USA:s senaste masskjutning, den 45:e skottlossningen i en amerikansk skola bara i år.

Ändå är antalet dödsoffer så kallade skolskjutningar och masskjutningar en försvinnande liten promilleandel av antalet döda i det amerikanska vapenvåld som varje dag i USA skördar runt 80 människoliv, eller runt 30 000 per år.

Den enkla förklaringen till det är att det finns fler vapen än människor i detta land där historia, tradition och kultur gjort vapeninnehav till en helig, okränkbar och grundläggande medborgerlig rättighet.

Färska uppgifter visar att från åren 2004 till 2013 dog över 300 000 människor i USA efter att ha fått en eller flera kulor i sig.

Men bara några hundra av dem dog i de masskjutningar på offentlig plats som varje gång får både USA och omvärlden att stanna upp i vantro och chock.

Ungefär dubbelt så många dör i USA:s alldeles egna variant av självmordsdåd: de så kallade utvidgade självmord där familjefäder först dödar fru och barn, sedan sig själv.

Resten - de många tiotusentals som varje år dödas av kulor - är alla de vardagliga fall av att någon skjuter ihjäl en, eller kanske två, andra människor, eller sig själv.

Drygt 300 000 vardagliga vapenvåldsoffer kan jämföras med de ungefär 300 amerikaner som under de senaste tio åren fallit offer för terroristdåd, i och utanför USA, en jämförelse som en sammanbiten president Obama tog upp när han kommenterade Oregon.

– Vi spenderar över tusen miljarder dollar för att skydda oss mot terrorister, men när det gäller USA:s vapenvåld blockerar kongressen precis allt som skulle kunna minska antalet döda.

– Hur kan det vara så?, frågade den djupt frustrerade amerikanske presidenten.