Boendeplatser för flyktingar börjar ta slut

0:29 min

Sverige upplever den svåraste flyktingsituationen i modern tid och nu krävs extraordinära åtgärder. Det sa migrationsminister Morgan Johansson och Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson på en presskonferens i dag.

Det stora antalet flyktingar som kommer till Sverige ställer Migrationsverket inför helt nya utmaningar. Nu börjar boendeplatserna att ta slut och Migrationsverket har därför vänt sig till andra myndigheter för hjälp, däribland Kriminalvården och Försvarsmakten.

– Inom ramen för det system alla är bekanta med börjar vi närma oss vägs ände, säger Anders Danielsson.

Det handlar helt enkelt om att hitta platser för dem som kommer.

– I dag eller i morgon eller nästa vecka måste vi med stor sannolikhet börja använda evakueringsplatser. Det rör sig om ungefär 10 000 platser som kan tas i anspråk de kommande veckorna, exempelvis gymnastisksalar, säger Anders Danielsson.

Han poängterar att det är en situation vi inte är vana vid i Sverige med stora sovsalar, madrasser och mat som ska köras fram.

Under dagens pressträff sa migrationsminister Morgan Johansson att det krävs gemensamma krafttag. Han vädjade till alla kommuner att ta sitt ansvar och ta emot de 10 000 flyktingar som fått uppehållstillstånd, men som är kvar på Migrationsverkets boenden.

– Kommuner, andra myndigheter och statliga bolag måste ställa upp för Migrationsverket, men det behövs mycket mer, sa Morgan Johansson.

Han sa även att man nu kommer att intensifiera arbetet med att avvisa dem som inte har fått uppehållstillstånd i Sverige och som finns kvar på Migrationsverkets boenden. Polisen och Migrationsverket har fått i uppdrag att trappa upp sitt arbete med detta.

I dagsläget kommer uppemot 1 500 asylsökande till Sverige varje dag, enligt Migrationsverkets siffror, och 110 000 personer inskrivna hos Migrationsverket.

– Det kommer att bli en svår höst. Det kommer att bli svårare innan det blir bättre. Men vi kan klara det här som land, säger migrationsminister Morgan Johansson.

Arbetet med anvisningslagen som ska tvinga kommuner att ta emot flyktingar snabbas på. Det är sagt att den ska börja gälla från 1 juli 2016 år men Morgan Johansson hoppas nu på ett riksdagsbeslut som kan få lagen att träda i kraft redan i början på nästa år.

– Nu måste vi be alla de som redan gör ett fantastiskt jobb om ytterligare en kraftsanträngning, sa Morgan Johansson som också uppmanade de kommuner som inte tagit emot flyktingar att börja göra det omedelbart.