FN fördömer sjukhusattacken

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Zeid Ra'ad al-Hussein vill ha en utredning om krigsbrott har begåtts, enligt nyhetsbyråer.

Bombningen är "tragisk, oförlåtlig och kanske också brottslig", säger al-Hussein i ett uttalande.

MSF pekar inte ut någon skyldig till bomberna, men Nato skriver i en kommuniké att amerikanska flygräder "kan ha resulterat i oavsiktliga skador på civila i ett närliggande sjukhus".

Under en timmes tid försökte MSF desperat ringa Nato och USA medan de dödliga anfallen fortsatte.

– Det här är en enorm tragedi. Det här var det enda akutsjukhuset i området. Tyvärr är det totalförstört i dag. Det är en stor förlust för alla de här människorna och för Läkare utan gränser. Och det slår oerhört hårt mot befolkningen, säger Katrin Kisswani, ordförande för Läkare utan gränser i Sverige.

105 patienter vårdades på sjukhuset — bland dem 59 barn — och i personalen fanns över 80 anställda, både afghaner och utländska hjälparbetare.

– Jag lyckades fly undan attacken, men jag vet att större delen av personalen, och även en del av patienterna, saknas, säger läkaren Adil Akbar, som var i tjänst när bombningarna skedde, till nyhetsbyrån AP.

Hårda strider har rasat i staden sedan talibaner intog Kunduz i måndags. Under veckan har talibanerna tryckts tillbaka av regeringssidan. Afghanska säkerhetsstyrkor har under striderna fått hjälp av USA och Nato, både från luften och på marken.

På Läkare utan gränsers sjukhus har nästan 400 skadade vårdats.

– Vi hade fått in väldigt, väldigt många skadade, både vuxna och barn. Sjukhuset hade utökat sina sängplatser och opererade dygnet runt och hade patienter i varenda hörn. Därför fanns det väldigt mycket människor på sjukhuset, säger Katrin Kisswani.

Läkare utan gränser hade så sent som i tisdags rapporterat sjukhusets gps-koordinater till myndigheter i Kabul och Washington. Trots att organisationen desperat ringde till Nato i Afghanistan och den amerikanska militären under pågående anfall fortsatte bombardemanget i nästan en timme efter det första telefonsamtalet, säger en anonym MSF-anställd till Reuters.

– Vi har varit väldigt noga med att informera alla stridande parter om var vi är. Vi har till exempel gett ut våra gps-koordinater. Platsen för sjukhusen var väl känd och den informationen har alla parter fått, säger Katrin Kisswani.

Inga svenska fältarbetare finns bland de drabbade.