Mordet på Lisa Holm: Inget åtal mot frun och lillebrodern

3:27 min

Åklagaren Lars-Göran Wennerholm lägger ner förundersökningen mot de två litauer som misstänktes för brott i samband med Lisa Holm-mordet. 

Det är frun och lillebrodern till den 35-åring som sitter häktad som nu enligt vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm slipper åtal. 

Förundersökningen mot de båda läggs ned. Enligt det utredningsmaterial som finns bedömer Wennerholm att det inte går att bevisa att de gjort sig skyldiga till brott. 

Frun till den mordmisstänkte 35-åringen misstänktes för grovt skyddande av brottsling. Nu berättar Lars-Göran Wennerholm för P4 Skaraborg om varför hon misstänkts:

– Hon har bland annat tvättat kläder i anslutning till brottet, säger han. 

Däremot har han inte lyckats styrka att hon, genom att tvätta kläderna, haft som uppsåt att skydda brottsling och därför läggs åtalet mot henne ner. 

När du säger att hon tvättat kläder har hon då tvättat blodiga kläder?

– Det kommenterar inte jag i vilket behov av tvätt kläderna var, säger Wennerholm.

Kvinnans advokat, Peter Falck, anser att beslutet att lägga ner misstankarna var riktigt.

– Jag vet egentligen inte vad det skulle ha haft för betydelse om vissa klädesplagg var tvättade eller inte. Ingenting har framkommit om att hennes åtgärd att tvätta kläder skulle ha att göra med att hon försökte dölja något brott, säger Falck.

Även åtalet mot den yngre brodern läggs ned. Han misstänktes för mord på den lägre misstankegraden men inte heller här anser åklagaren att brott kan styrkas. 

– Det finns ingen teknisk bevisning och de vittnesuppgifter som till en början gjorde att 31-åringen häktades för mordet håller inte för att väcka åtal, säger vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm. 

Men trots att förundersökningen läggs ned, kan du ändå se att han varit inblandad på något sätt?

– Förundersökningen läggs ned och då ska han behandlas som oskyldig efter det. Precis som den som frikänns i en domstol, säger Wennerholm.