Högt betyg till Säffleoperans "Producenterna"

1:41 min

Säffleoperan hade i lördags premiär för årets uppsättning Producenterna - Det våras för Hitler - Mel Brooks film om fifflande teaterproducenter som blev en av Broadways mest framgångsrika musikaler. Här i en moderniserad svensk översättning. Tomas Hedman ger betyg fyra av fem möjliga till Säffleoperans Producenterna.

Två teaterproducenter vill sätta upp världens sämsta pjäs för att på premiärkvällen rymma med pengarna. Problemet är att denna fiktiva musikal om Nazityskland blir en satirisk succé.

Producenterna är en riktigt rolig musikal - späckad med lustiga karaktärer, vitsar, roliga situationer å smarta detaljer. Lägg till det duktiga huvudrollsinnehavare, en proffsig orkester, bra musik, smart scenografi och snygga shownummer.

Men sedan har vi Säffleoperans verkliga styrka - ensemblen. Ett gäng glada teateramatörer som sköter sig utmärkt på scenen och utstrålar en spelglädje som når ända ut till publiken och lyfter föreställningen ytterligare några snäpp.

Sedan kan det ju kännas lite jobbigt i magen av nazistflaggor och heilande, men Mel Brooks poäng var ju att vi skulle kunna skratta åt ondskan, och det gör vi.

Okej, allt skådespeleri är möjligen inte av toppklass och vissa av skämten lite simpla, men det hindrar ändå inte att man lämnar salongen med ett stort leende.

Producenterna lär bli ännu en succé för Säffleoperan.