Henning Mankell är död

6:43 min

Författaren Henning Mankell har avlidit, 67 år gammal, skriver hans förlag på sin hemsida. Henning Mankell var en av de stora svenska författarna. Hans produktion omfattade ett fyrtiotal romaner och teaterpjäser. Hans böcker har sålt i över 40 miljoner exemplar och översatts till mer än 40 språk. Hans karaktär Kurt Wallander kommer ofta upp när det svenska deckarundret diskuteras.

Extrainsatt kulturprogram: Minnet av Henning Mankell

Genom hans författarskap gick som en röd tråd solidariteten med de svaga och utsatta, vilket in i det sista tog sig uttryck i praktisk handling.

Under många år var han bosatt i Maputo, där han var konstnärlig ledare för Teatro Avenida.

Henning Mankell fick sitt stora genombrott med sin serie om Ystadspolisen Kurt Wallander. Den Sveg-bördige författarens senaste roman var "Svenska gummistövlar" som kom i våras.

Förra hösten kom den självbiografiska boken "Kvicksand" som handlade om hans cancerdiagnos, och om hans väg till författarskapet.

Kulturnytts Maria Edström var med direkt i Kulturnytts lunchsändning 13.05:

– Jag tycker att Henning Mankell försökte få in hela vår nya globala värld i sina verk, oavsett om det var dramatik eller prosa eller deckare, säger hon och fortsätter:

– Han är en väldigt ideologiskt författare, han tar klart ställning. Och det särskiljer hans deckare om Kurt Wallander från många andra, att han visar att lilla Ystad är en del av världen där saker händer och förgrenar sig. Och han var först med den här typen av berättande.

– Jag tror att man kommer att minnas hans unika röst. Och folk kommer att läsa om böckerna, inte bara titta på tv-serierna. Sedan skrev han mycket fantastisk dramatik också. Hans medvetna politiska och stilistiska skärpa kommer lyftas fram mer framöver, det tror jag, säger Maria Edström.

Skådespelaren Krister Henriksson spelade Kurt Wallander i flera tv- och biofilmer. De kom varandra väldigt nära:

– Det tog tid för mig att lära känna Henning, för först såg jag bara den stora författaren, och det tog tid för mig innan jag fick ner honom från den där piedestalen och började se honom som människa, säger Krister Henriksson och fortsätter:

– När det var nednött så kom vi varandra nära. Vi sade alltid att vi var bröder och det enda vi bråkade om var att jag sa att han var min storebror, men då sade han att "det är du som är min storebror jag är din lillebror".

– "Nej, Henning så kan det inte vara sade jag." "Men jag är ju yngre sa han", och jag hade så svårt att se det så, för han var andligt sett så mycket större, och till slut accepterade jag att han var min storebror och idag känns det verkligen som att en otroligt älskad lillebror är borta, säger Krister Henriksson.

En annan skådespelare som spelat rollen som Kurt Wallander är brittiske Kenneth Branagh. Han skriver i ett uttalande till Kulturnytt om sin saknad.

– I livet och i konsten var Henning Mankell passionerat hängiven. Jag kommer att sakna hans intelligens och hans stora generositet. Vid sidan av hans politiska aktivism och hans mångåriga arbete i Afrika, lämnar han också efter sig ett enormt bidrag till den skandinaviska litteraturen. Hans familj och de som fick förmånen att lära känna honom samt hans läsare sörjer en stor författare och en bra människa.

En generationskamrat med Henning Mankell var dramatikern och grundaren bakom teatern Unga Klara, Suzanne Osten. De jobbade ihop i flera teaterprojekt, däribland pjäsen "Mörkertid" från 2002 som sattes upp på Unga Klara. Så här beskriver Suzanne Osten Henning Mankells inflytande.

­– Framförallt har han betytt mycket på det konstnärliga praktiska sättet att han har gått in och stöttat vår teater, han har varit en mentor. Han var med i styrelsen under sex år och  han har också betalat för gästspel och sånt som teatern har gjort. När Unga Klara skulle bli en egen scen och hade blivit nerlagda av Stadsteatern då betydde han mycket med sitt namn, sin kompetens och sitt tunga inflytande. Det var ju jäkligt betydelsefullt  för mig och oss på Unga Klara.

Som dramatiker vilket avtryck kommer han att lämna efter sig?

– Det vet inte jag. Teatern har förändrats, det var en gång en plattform för väldigt stark agitation, samhällsförändrade. Vi har inte det just nu. Alla de här sakerna som varit vitala för teatern nu: queerpespektiv eller feministisk ung scenkonst eller den nya barnteatern, det har inte varit hans ämnen. Men det kan bli en omvärdering för att han är så oerhört bred. Han har skrivit så många olika pjäser. Det finns en väldig känsla och dramatisk nerv i hans dramatik. Det är starka och läskiga ämnen som han tar upp.

Henning Mankells förläggare Dan Israel startade Leopard förlag tillsammans med Mankell år 2001.

– Jag har känt Henning i 40 år. Jag var 26 år gammal när jag träffade honom för första gången. Vi har levt ett liv ihop han och jag, kan man säga. Våra liv har varit tätt sammanknutna, säger Dan Israel.

Hur kommer du att minnas Henning Mankell från tiden som du har känt honom?

– Jag kommer alltid att minnas Henning som en varm person, en ofta en lite skygg person. Han var inte den som älskade att stå i rampljuset men han var en väldigt varm person. Meningen med hans liv var att skriva att skriva böcker som betydde något för folk. För att öka förståelsen av det som skedde i Sverige, man kunde bekämpa främlingsfientlighet, men också kunde det vara att ge tröst till folk som själva fått cancer och deras anhöriga, säger Dan Israel och fortsätter:

– Hans bok "Italienska skor" är en bok om försoning som på ett fantastiskt sätt gjorde att många svenska män, som kunde vara känslohämmade, kände igen sig. För mig är Henning en av de stora svenska författarna. Det är helt fel att begränsa honom till att vara kriminalförfattare.

– Mankell har skrivit stora kärleksromaner, fantastiska böcker om Afrika som "Comédia infantil",  som handlar om gatubarn som lever i armod i Moçambique. Han har skrivit pjäser. Men jag vill inte på något sätt förringa Wallander som är en fantastisk skildring av välfärdssamhällets nedgång och fall.

Så sent som i juni i år var Henning Mankell gäst i P4 Extra. Han hade då just kommit ut med romanen Svenska gummistövlar. För Erik Blix berättade han om sitt författarskap och om sin sjukdom. Han hade en tumör i nacken, men han såg inte sjukdomen som en dödsdom.

Lundströms bokradio i november 2013 pratade Henning Mankell om musikens roll i hans skrivande:

–  Musiken är grunden för allt. Och jag tror att alla konstnärer i begynnelsen ville bli musiker!

Henning Mankell var även vintervärd i P1 i Vinter 2008 då han bland annat berättade om fantasins goda formande kraft, med avstamp i "en afrikansk härdande hård vardag". 

P4 Mötet från december 2009 såg Henning Mankell tillbaka på sitt liv och berättade att han uppfyllt alla drömmar han haft.

Henning Mankell hade många hängivna läsare som nu kommer uppleva ett tomrum efter författaren.

- Saknad kommer man att känna efter honom, eftersom han skrev så otroligt bra. Och att han var en väldigt fin man, har man förstått, säger Kristina Johansson.

- Han kommer bli ihågkommen som en fantastisk författare, som skrev böcker som berörde många människor, oavsett ålder, säger Lynda Oulai.