Folkpartiet på väg att byta namn

1:53 min

Folkpartiet är på väg att byta namn. Inom kort väntas partiledningen besluta om att föreslå landsmötet i november att byta till Liberalerna, erfar Ekot.

En som länge pläderat för namnbyte är riksdagsledamoten Mathias Sundin, som tror att ett namnbyte kan hjälpa till att fokusera på behovet att utveckla partiet för en ny tid.

– Folkpartiet är ett fint namn, men det känns på nått sätt 1900-talet. Vi har gått in i en ny sorts samhälle när den industriella revolutionen gick in i den digitala revolutionen. Så jag tror att vi nu kan fokusera på att vi måste förnya oss på riktigt och inte bara uppdatera politiken lite grand.

Inom två veckor
Diskussionen om att byta namn är inte nytt i Folkpartiet. Men partiledningen har tidigare avvisat tanken. Tills nu. När partistyrelsen diskuterade frågan för en månad sen togs inget formellt beslut, men uppslutningen bakom förslaget om namnbyte var så gott som total i ledningen, enligt Ekots källor.

Inom två veckor kommer partistyrelsen att med stor sannolikhet besluta om att gå över från att heta Folkpartiet Liberalerna, så som partiet har gjort sen 1990, till bara Liberalerna. Men sista ordet har landsmötet i november.

Valresultatet påverkar
Förslaget att byta namn kan ha fått bränsle efter valresultatet i fjol, då Folkpartiet gjorde sitt näst sämsta val. Trots motgången har partiledaren Jan Björklund fått sitta kvar och han har startat ett förnyelsearbete. Men opinionen för partiet vill inte lyfta.

– Det sätter väl fingret på att vi verkligen behöver tänka till om det här partiets framtid. Om man bara uppdaterar politiken lite grand, så kommer det inte att räcka för att vända dåliga opinionssiffror, säger Mathias Sundin.

Alla i partiet är överens om att förnyelsen behövs. Men hur ska ni göra för att undvika att det stannar vid ett namnbyte?

– Det gäller att ledningen och alla i partiet betonar att namnbytet är symbolen för det nya vi gör, att det inte är förnyelsen i sig att vi byter namn, säger Sundin.

Folkpartiet Liberalerna grundades som Folkpartiet 1934, då de frisinnade och liberalerna gick ihop. Ordet liberalerna lades till 1990.