Kyla möter flyktingar som kommer till norra Sverige

1:50 min

Kylan har nu anlänt på allvar till norra Sverige, vilket innebär nya utmaningar för frivilliga och organisationer som hjälper flyktingarna som kommer med nattågen till Luleå.

– Det är kallt, jag fryser, säger Joseph.

Han har lindat en halsduk runt huvudet i skydd mot den kalla nordvästliga vinden.

När nattågen rullar in mot Luleå med flyktingar från Syd- och Mellansverige så möter de ett betydligt kallare klimat än de är rustade för. Nu ligger det runt noll eller någon minusgrad i Luleå på morgnarna.

– I dag var det tack och lov ingen som kom i shorts. Man får vara glad för det lilla, säger Pernilla Thorell, en av många frivilliga som hjälper flyktingarna som kommer till Luleå.

De flesta flyktingarna ska åka vidare mot Torneå och Finland där irakier har lättare att få permanenta uppehållstillstånd än i Sverige.

Då inte alla flyktingar ryms i buss- och järnvägsstationen jobbar kommunen och frivilligorganisationer med att få fram uppvärmda tält där flyktingar kan söka skydd mot kylan.

– Kommunen vet jag jobbar stenhårt på en lösning. Kylan kom lite plötsligt, säger Pernilla Thorell.

Förhoppningsvis så kommer det någon form av uppvärmt tält där flyktingarna kan söka skydd mot vädret i väntan på bussar mot Torneå och Finland.

– Visst är det kallt. Men i jakten på ett drägligt liv så är inte kylan något problem. Det varma mottagandet som vi fått i Europa och speciellt i Sverige räcker för att värma mig, säger Sarahm.