Moské fick statligt bidrag trots homofobiskt tal

1:40 min

Halmstads moské fick statsbidrag trots sitt uttalande om att homosexualitet är ett virus.

SST, en statlig nämnd som ger pengar till trossamfund utredde nämligen föreningens uttalande för ett år sedan men betalade ändå ut pengar till församlingen i somras.

– Det fick de eftersom Halmstad moskés riksförbund, Sveriges Muslimska förbund sade att imamen inte hade någon koppling till moskén. Men också att moskén och riksorganisationen tog avstånd från uttalandet. Vi fick också veta att imamen bara var där en gång som besökare och formellt inte hade någon annan roll i föreningen, säger Åke Göransson som är generalsekreterare för SST.

Mellan 2011 och 2015 har Halmstad moské fått uppemot 150 000 kronor i statsbidrag från SST. Bara detta året fick de 45 000 kronor.

Det är deras riksorganisation, Sveriges Muslimska förbund som betalar ut de pengarna som i sin tur får dem av myndigheten SST.

I slutet på förra året, när SST fick veta om klippet där moskéns imam säger att homosexualitet är ett virus, startade myndigheten en utredning. Då fick de veta av riksorganisationen att imamen inte tillhör moskén.

Men enligt uppgifter till P4 Halland stämmer inte det. Imamen det handlar om håller i både böner och föreläsningar i Halmstad moské sedan flera år tillbaka.

Nu ska SST ta upp frågan igen och avråder riksorganisationen Sveriges Muslimska Förbund från att betala ut statsbidrag till föreningen i Halmstad.

– Vad som händer nu är att vi försöker få tag på ledningen för Sveriges Muslimska förbund för att ta reda på vad som gäller i Halmstad. Jag rekommenderar dem att inte betala ut några statsbidrag till Halmstad, säger Åke Göransson.