Regeringen klämd om Västsahara

2:07 min

En Marockansk delegation besöker just nu Stockholm för att försäkra sig om att Sverige inte tänker erkänna Västsahara, som är ockuperat av Marocko.

Delegationen består av partiledare och parlamentariker från Marocko som i 40 års tid har haft kontroll över området.

Många västsaharier lever under svåra förhållanden i flyktingläger i den algeriska öknen. Andra har blivit andra klassens invånare i Marocko och de som kämpar för ett självständigt land fängslas.

De rödgröna partierna i Sveriges Riksdag har i många år arbetat för att Västsahara ska erkännas. Socialdemokraterna har ett tydligt kongressbeslut på detta.

Men i regeringsställning har partiet bytt fot. Utrikesminister Margot Wallström deklarerade förra veckan att ett erkännande inte är aktuellt.

En av de som ska träffa den Marockanska delegationen är Socialdemokraten Jens Orback, som är generalsekreterare för Olof Palme-centret.

– För mig är en Socialdemokratisk regering också ett verkställande organ för partikongressen. Om kongressen har tagit tydliga beslut så åligger det regeringen att genomföra de besluten.

En av den nya regeringens första åtgärder var att erkänna Palestina som en självständig stat.

Det ledde till häftig kritik av regeringen och Jens Orback kan därför förstå att man den här gången vill vänta på att en översyn av frågan ska bli klar i slutet av februari.

Men enligt uppgifter till Ekot är inte något erkännande aktuellt, inte ens på längre sikt.

En förklaring till det skulle kunna vara att Sverige inte vill skaffa sig fiender när vi nu kandiderar till en plats i FNs säkerhetsråd. Men den förklaringen avfärdas av Jens Orback.

– Det tycker jag är en dålig teori. Om Sverige ska väljas dit så är det för att vi står upp för folkrätten. Vi är ett litet land som inte har geopolitiska intressen, till skillnad från många andra länder, utan vill stödja folkrätten.