Nato kräver stopp för ryska luftrumskränkningar

1:15 min

Militäralliansen Nato protesterade i dag kraftfullt mot att ett ryskt stridsflygplan i helgen kränkte turkiskt luftrum när det skulle anfalla mål i Syrien. Nato-landet Turkiet hotade med svarsåtgärder om det blir någon rysk kränkning.

Ryssland har officiellt medgivit att ett av dess plan flög in över turkiskt luftrum men har sagt att det var ett misstag - USAs försvarsminister däremot sa i dag att han inte tror att det var en slump.

Med anledning av händelsen kallade Nato till ett krismöte och på det fördömde ambassadörerna från de 28 länderna i hårda formuleringar överflygningen som man kallade en oacceptabel kränkning som skapat en extremt farlig situation i området.

De uppmanade Ryssland att ge en förklaring till intrånget.

Om det sker någon ytterligare kränkning så hotar Turkiet med militära motåtgärder.

Vid helgens incident skickade Turkiet upp två av sina stridsflygplan för att mota bort det ryska planet - risken är att det vid liknande händelser skulle kunna bli en direkt konfrontation mellan Nato och Ryssland.

För att undvika en sådan situation har samtal börjat föras mellan militärledningarna i USA och Ryssland.

Nato begärde i dag också att Ryssland ska upphöra med sina bombningar av syriska rebeller och bara koncentrera sig på anfall mot IS.

Den ryska militären hävdar att deras bombningar riktar sig just mot IS men också mot andra extremistiska organisationer.