Våldsbejakande extremism

Kvinna från länet gift med al-Qaidaledare

3:11 min

En kvinna från länet har varit gift med al-Qaidas andreman i Irak. Det berättar författaren Magnus Sandelin.

Som P4 Jämtland har berättat tidigare så hålls det en konferens i Östersund som handlar om våldsbejakande extremism¨.

Enligt uppgifter från Försvarhögskolan och SÄPO är det få länsbor som sysslat med terrorverksamhet i Mellanöstern.

Men det finns en kvinna från länet som varit gift med al-Qaidas andreman i Irak. Det berättar författaren Magnus Sandelin som skrivit boken "Jihad - svenskarna i de islamistiska terrornätverken":

– Hon var gift med en av de mest framträdande terrorledarna som Sverige haft. Och som dödades i Irak 2008 av amerikansk militär. Han var då al-Qaidas näst högste ledare i landet.

Kvinnan som i dag är i 50-årsåldern föddes på en högfjällsanläggning i länet och växte upp i västra Jämtland. Efter att hon träffat sin blivande man - som senare blev en al-Qaida-ledaren - konverterade hon till islam.

– Den här familjen bosatte sig utomlands - i Afghanistan exempelvis - under 1990-talet och 2000-talet. Amerikanska soldater gjorde ett beslag i ett hus i Afghanistan som tillhört al-Qaida där man bland annat hittade flygbiljetter som tillhörde den här kvinnan, berättar Magnus Sandelin.

Men det finns inge uppgifter om att hon deltagit i någon strid. Magnus Sandelin berättar att hon hade andra uppgifter när familjen befann sig i Mellanöstern.

– Rollen för kvinnor mer generellt var att vara ett stöd för männen när det gäller logistik, säger han.

De har en gemensam son som även han är misstänkt för samröre med våldsbejakande extremism. För tre år sedan beslutade Förvaltningsrätten att sonen - som då var 17 år - skulle omhändertas enligt LVU, lagen om vård av unga. Trots att mamman från Jämtland protesterade.

Förvaltningsrätten skrev i sin dom att han "befinner sig i en kriminell miljö och riskerar att rekryteras till krigstjänst utanför landet".

Var sonen befinner sig nu vet ingen med säkerhet. P4 Jämtland har försökt att få en intervju med kvinna genom hennes mamma, som bor kvar i Jämtland. Men hon hälsar via mamman att hon inte ställer upp på några intervjuer. Vi vet inte heller var den jämtländska kvinnan numera befinner sig. Men enligt hennes Facebook-sida så ska hon vara bosatt i Kairo i Egypten. Men vad hon i så fall gör där vet vi inte med säkerhet. Hennes man tillhörde i alla fall den första vågen av personer från Sverige som åkte iväg för att utföra Jihad - det heliga kriget:

– Det kommer nya konflikter som används i den här globala  jihadistiska ideologin. Just nu är det Syrien och Irak. Om tio år är det kanske någon annan konflikt. Det är en yngre generation som åker just nu, säger Magnus Sandelin.