Fler kuggar körkortsprov

1:48 min

Siffrorna har på de senaste fem åren sjunkit och nu beställer Trafikverket en utredning av VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, för att ta reda på vad som kan göras för att vända den negativa trenden.

Allt färre klarar av att ta sitt bilkörkort på första försöket. Siffrorna har på de senaste fem åren sjunkit och nu beställer Trafikverket en studie av VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, för att ta reda på vad som kan göras för att vända den negativa trenden. På fem år har behörigheten för B-körkort, en vanlig bil, sjunkit från 56 procent till 49.

– Den första han tog det tre gånger. Kuggade dom två första och så tog han det på det tredje försöket. En annan som jag känner där tog det fem försök innan han tog det, säger Joel som just nu försöker ta körkortet.

Studien har två syften. Att ta reda på varför det är en nedåtgående trend och om det finns några särskilda grupper som utmärker sig.

Anders Näslund är bilskolelärare från Boden och har jobbat med i branchen i 30 år. Han ser en tydlig trend bland de som tar körkort idag, framför allt på glesbygden.

–Vi ser ju en nedåtgående trend att man väljer att göra det på lite andra sett, att ha lite andra lösningar för att nå sitt mål. När det gäller glesbygden har vi långa avstånd ibland till utbildare och möjligheter att hitta en utbildare som kan hjälpa en och då kanske man väljer provar att göra sin uppkörning själv efter att ha tränat själv med någon handledare.

Att fler väljer att göra köra upp själva kan vara en orsak till att fler kuggar uppkörningen men Joel tror att det att det är mycket upp till var och en.

–Visst, det är mer att lära nu men om man pluggar tillräckligt då klarar man det. Det är det jag satsar på, jag vill inte behöva satsa tid och pengar på att göra om det flera gånger så jag tänker att jag pluggar tills jag känner att jag kan det här, säger Joel.