Möte i Minsk om Ukrainas vapenvileavtal

2:03 min

I Vitrysslands huvudstad Minsk träffas i dag parterna i den så kallade kontaktgruppen som ska se till att vapenvileavtalet Minsk II efterlevs. Det handlar både om att dra tillbaka alla vapen och om när lokalval ska hållas i Ukraina.

Presidentadministrationens talesman Kostjatyn Jelisejev i Kiev anklagar Ryssland för att ställa omöjliga krav när det gäller lokalvalen i Donbass och om en fullständig amnesti för separatisterna i Luhansk och Donetsk så kallade folkrepubliker.

I dag när kontaktgruppen träffas i Minsk för att tala om vapenvileavtalet kallat Minsk II kan de konstatera att åtminstone den del som handlar om tystade vapen och tillbakadragande av både tunga och lättare vapen faktiskt nu påbörjats.

Senast i går förmiddag förflyttade de båda sidorna simultant stridsvagnar, luftvärnsartilleri och granatkastare bort från demarkationslinjen som skiljer parterna åt i Donbass.

Inom 14 dagar ska tillbakadragandet vara fullständigt och övervakas av OSSE:s Ukrainagrupp. Ytterst få brott mot vapenvileavtalet har rapporterats den senaste månaden.

Men konflikthärden finns kvar. En sådan är separatisternas utlysta lokalval den 18:e oktober och 1:a november i Luhansk och Donetsk. 

Vid de fyra presidenternas möte i Paris i fredags ska dock Vladimir Putin ha lovat utöva sitt inflytande på separatisterna. I dag får vi se om det gav något resultat.

Utgången av Parismötet innebär att lokalval ska hållas, men först i slutet av året och det krävs en författningsändring i Ukraina. Det försök som gjordes tidigare i höstas att rösta om den slutade i fyra polisers död vid våldsamma protester utanför parlamentet.

Risken är att de båda ryskstödda utbrytarna förblir en frusen konflikt likt andra postsovjetiska områden och fortsätter att sinka en ukrainsk utveckling både vad gäller ekonomi och demokrati.

Uppgifter om att ryska frivilliga nu åkt från östra Ukraina till Syrien för att strida visar att Rysslands fokus har förflyttats.